Akçakoca İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, tüm dünyayı tehdit etmeye başlayan koronavirüse karşı ilçe halkını bilinçlendiren çalışmalar başlattı.

Bu kapsamda ilk olarak Çuhallı Camii önüne bir eğitim standı açan sağlık ekipleri, buradan vatandaşlara eğitici ve uyarıcı broşürler dağıttı.

İlçe Sağlık Müdürü Numan Çabuk’un başında yer aldığı ekipler, eğitim materyallerini dağıtmanın yanı sıra, soru soran tüm vatandaşlara da ayrıntılı bir biçimde virüs ve etkileriyle ilgili açıklamalar yaptı.Koronavirüs’e karşı yürütülen çalışmaların başındaki isim olan İlçe Sağlık Müdürü Numan Çabuk, "Her şeyden önce Suriye İdlib’de rejim unsurları tarafından yapılan hain saldırıda, şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralı olan askerlerimize acil şifalar dilerim." dedikten sonra şu açıklamayı yaptı:

"Koronavirüs’e karşı İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak ilçe halkımızı uyaran ve bilinçleten bir dizi çalışmayı önümüze koyduk. Bu sinsi virüse karşı haftada 2 defa ilçemizde benzer çalışmalar yürüteceğiz. Salı günleri Merkez Çarşı'da, cuma günleri de Çuhallı Çarşısı'nda olacak şekilde, iki ayrı günde hem stant kurup eğitim materyallerimizi dağıtacağız hem de vatandaşların sorularını sözlü olarak yanıtlayacağız. Vatandaşlarımız coronavirüs hakkında bizden broşür ya da bilgi alabilirler. Bu konuda kendilerinin hep yanında olacağız."

Hastalığa yakalanmamak için öneriler nelerdir?

İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından dağıtılan uyarıcı broşürlerde yer alan bilgiler ise şu şekilde:

• El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

• Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

• Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).

• Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.

• Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılması, solunum hijyen önerilerine dikkat edilmesi, mümkünse kalabalık yerlere girilmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve yüzün kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir.