Batı Karadeniz'in İncisi" diye tabir edilen Düzce'nin Akçakoca ilçesinde bu yıl 17'ncisi düzenlenen Uluslararası Kültür, Turizm ve Fındık Festivali, şarkıcı Niran Ünsal'ın verdiği konserle sona erdi. 6 yıl aradan sonra MHP'li Belediye Başkanı Okan Yanmaz'ın öncülüğüde sponsor firmaların desteği ile Akçakoca Limanı'nda gerçekleştirilen etkinlik, çoğunluğu mutlu kimilerini ise mutsuz etti.

Festival akşamı Öncü Haber mikrofonlarına konuşan Akçakocalı vatandaşlar ve esnaflar, uzun yıllardır düzenlenmeyen etkinlik için Başkan Yanmaz'a teşekkür ederken, festivalin ekonominin yanında Akçakoca'nın tanıtımına katkı sağladığına dikkat çekmişti.

Eleştirilerini sosyal medya üzerinden dile getiren Akçakocalılar ise organizasyonun zayıf kaldığı yönünde görüş bildirdi. Daha önceki yıllarda hain kalkışma, seçim ve terör olayları gibi gerekçelerle düzenlenmeyen festivalin, bu yıl halktan ve samimiyetten uzak şekilde geçtiğine dikkat çekenler de vardı.

İşte o yorumlardan en dikkat çekenleri:

 "Nereden başlasak bilemiyorum. Dün Çuhallı’yı yok sayıp, korteji Kayabaşı’ndan başlatmalarını mı? O güzelim çocuklar halk oyunu oynarken protokolün kalkıp gitmesini mi? Bugün civar illerden gelip festival program akışında olan horon ve halk oyunları ekibinin katılım olmadan oynamasını mı? Halka yeterli duyuru yapmayan, festivali organize eden kişiler mi? Bildikler halde katılım sağlamayan Kaymakam, Belediye Başkanı, siyasiler mi? Yahu siz gerçekten ne zannediyorsunuz. Orada ter akıtan aylarca öğrenmek için emek harcayan insanlara biraz saygınız olsun. Biz ne para ne pul istiyoruz. Sadece çorbada bizim de tuzumuz olsun gayretindeyiz. Boy boy fotoğraf çektirmek için sıraya giriyorsunuz, olayı kendinize mâl ediyorsunuz ya, siz “Biz yaptık derken” emek verenler kimsenin olmadığı alanlarda gösteri yapacak öyle mi? Bakın baylar bayanlar, yarın kültürümüzü yaşatacak birilerini bulamazsınız. Festival klimalı salonlarda kutlanmaz. Halkla iç içe samimi ortamlar oluşturularak kutlanır. Saygılar."

 "Bizler her daim memleketimizin ve kendi öz kültürümüzün bir sonraki nesle aktarılmasını ve ilginin arttırılmasını sağlamak için çaba gösteriyoruz. Bilen bilir, bilmeyen bilmez. Ancak Tuğrul’a katılıyorum. Çevre illerden misafirimiz olarak gelen halk oyunları grupları vardı. Gerçekten mahcup olduk. İlgisizlik had safhadaydı. Üzüldük. Yalnız bırakmayan hemşehrilerimize de teşekkür ederiz."

Haber: S. ÜNSAL