Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, Akçakoca Demir Çelik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili son durumu paylaştı. Sürecin sorunsuz ilerlediğini belirten Pazvant, projenin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığını belirtti.
 
24 firmanın arazi talebi var
Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pazvant şöyle konuştu:
"Bizim parsel sayımız, parsel büyüklerimiz, metrekarelerimiz, yolun nereden geçeceği ve nerede tesisimiz olacağı belli. Proje, bakanlıkların hepsinden görüşleri alınmış ve işlenmiş halidir. 24 tane talep olan fabrikamız var. Bir ay önce bu proje bakanlığa gitmeden önce 24 tane firma, ‘Bana bugün yer verirseniz yarın bu yeri alırım, bir miktarını da ön ödeme olarak öderim’ dedi. Bu 24 firmanın isteklerini yüzde 90 oranında karşılayacak şekilde parsel büyüklüklerinin hepsi hazırlandı."
 
"Mahkeme sürecinde devlet kamulaştırma kredisini geri çekti"
2020 yılı ocak ayının ilk haftasında 24 firma ile valilikte bir toplantı yapılacağını açıklayan Pazvant, şunları kaydetti:
"Haritadan parsellerimizi göstereceğiz, büyüklükleri belli, yeri mevki her şeyi belli ve yer almak isteyen firmalar ön ödemenin bir miktarını yapmak zorunda. Yoksa biz buranın kamusallaştırmasını yapamıyoruz. Kamulaştırmasını yapamamamızın sebebi ise devlet bu zamana kadar OSB kredisi adı altında krediler veriyordu ama 2 seneden beri bu krediyi devlet vermiyor. "Böyle bir bütçemiz yok" diyerek bu krediyi vermiyor. Altyapı ile ilgili kredi veriyor ama kamulaştırma ile ilgili kredi vermiyor. 2018 yılında sayın bakanımız Akçakoca OSB’nin bütçesine 15 milyon TL koydurttu. Bizim talihsiz bir mahkeme sürecimiz var biliyorsunuz. Bu mahkeme sürecinde bir yürütmenin durdurulması kararı çıktı. O süreçte yürütmenin durdurulması kararı çıktığı için bütçedeki parayı bize aktaramadılar. O para Çilimli OSB`ye gitti. Çilimli OSB’nin kamulaştırması yüzde 90 oranında bitmiş durumda. Biz mahkemeden dolayı kamulaştırma parası alamadığımız için, kamusallaştırma yapamadık."

6 ay içinde kamulaştırma biter
"Bizim kamulaştırma yapabilmemiz için yer isteyen firmaların en az yarısının bize yer tahsisinde ödemeyi nakit olarak vermesi lazım." diyen Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, şöyle devam etti:
"Eğer bunu kabul ederlerse biz altı ay içinde buradaki kamulaştırmaların hepsini bitirmiş oluruz. Bizim her şeyimiz hazır, kamusallaştırma listelerimiz hazır. Bugün bakanlıktan kredi gelse sanayiciye yer tahsis edilmiş olurdu. 6 ay içinde hepsi bitmiş olurdu. Burada kamulaştırılacak alan 885 dönümdür. Bunun içinde yollar var, sosyal alanlar var, arıtma tesisleri var, depolama tesisleri var derken, bunların içinden çıkınca 630 dönüm kalıyor."

Kamulaştırma işlerini İl Özel İdaresi yürütüyor
Kamulaştırmayı Düzce İl Özel İdaresi'nin yapacağını anımsatan Oda Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bilirkişiler çalışma yaptı geçen sene. Buradaki kamulaştırma ile ilgili yeniden bir değerlendirmeye tabi tutulacağı için tekrar bir çalışma yapılacak. Kamulaştırma fiyatlarını çıkartacaklar, ondan sonra yer sahipleri tek tek çağrılacak. Ya kamulaştırma ücretini yer sahipleri kabul edecek ya da "kabul etmiyorum" diyerek imzasını atacak, parasını almayacak. O evrak mahkemeye gidecek. Mahkeme 6 ay içinde karar vermek zorunda. Mahkeme "biraz daha fazla para verin bu para az" ya da "biraz az para verin bu para fazla" diye bir karar verebilir. O, mahkemenin kendi takdirinde."