Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı'yken 3 Şubat 1994'te kafasından tek kurşunla vurulmuş olarak bulunan ve kayıtlara "intihar" olarak giren Albay Kazım Çillioğlu'nun Düzce'deki mezarı, savcılık kararıyla tekrar açıldı.

Bir dönemin en karanlık olaylarından Albay Çillioğlu'nun şüpheli intiharıyla ilgili soruşturmada kritik bir adım daha atıldı ve Savcılık bugün Çillioğlu'nun mezarını açtırdı. Mezarın açılmasında emekli bir askerin tanıklığının etkili olduğu da ileri sürüldü.



Gökhan Çillioğlu'nun babasının ölümünün şüpheli olduğu ve soruşturulması için 4 ve 19 Ekim 2010 tarihlerinde Düzce Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadeler üzerine Malatya Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma genişletildi.

Soruşturma kapsamında Çillioğlu'nun naaşının bulunduğu Kaynaşlı ilçesi Sarıçökek Köyü Mezarlığı'nda bu sabah savcı eşliğinde kazı çalışması yapıldı ve Albay Çillioğlu'nun mezarı yaklaşık 3 saat süren bir çalışma sonucunda çıkartılarak cenaze aracına konuldu.

Soruşturmayı yürüten savcılığın özellikle Çillioğlu'nun çalışma arkadaşı olan emekli bir askerin ifadeleri üzerine soruşturmayı genişletme kararını netleştirdiği öğrenildi. Adı açıklanmayan emekli askerin, cinayetin ipuçları ile ilgili önemli bilgiler verdiği ifade edildi. Emekli askerin ifadesinde Çillioğlu'nun, şüpheli bir helikopter kazasında yaşamını yitiren eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ekibinden olduğu ve faili meçhul cinayetlerin üzerine gittiği için öldürüldüğünü söylediği belirtildi.

Kazım Çillioğlu'nun dış otopsinin yapıldığı ancak iç otopsinin yapılmadığı ortaya çıkmış ve Çillioğlu'nun mezarının açılmasına karar verilmişti. Diğer taraftan Kazım Çillioğlu ölmeden 45 gün önce öldürülen bir başka askerin ölüm sebebini araştırdığı da ortaya çıkmıştı. Çillioğlu'nun ajandasında kendi el yazısıyla “Faili meçhul cinayetler liste yapılsın” notu bu iddiayı güçlendiriyor.

Albay Kazım Çillioğlu'nun öldüğünde üzerinde bulunan küçük not defteri, üzerinde askeri ibareler olduğu gerekçesiyle ailesine verilmezken, üzerinde benzer askeri ibarelerin olan dökümanlar aileye teslim edilmişti. Muhafazakar yapısıyla bilinen Çillioğlu'nun, evine ayakkabı ile hiç girmediği ancak Çillioğlu'nun evinde ölü olarak bulunduğunda ayaklarında neden bot bulunduğu da izah edilememişti.

Babasının mezarı başında çalışmaları yakından takip eden ve olayın aydınlatılmasını isteyen Oğlu Gökhan Çillioğlu ise biz davamızda haklıyız. Bugün babamın mezarı açılıyor. Herşey ortaya çıkacak diye konuştu.

Haber; Ü.ÇETİN