Dün gece yarısı yapılan paralel yapı operasyonunda aralarında eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de bulunduğu 52 kişi gözaltına alındı. İstanbul merkezli 22 ilde eşzamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınanlar arasında dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, müdür yardımcıları emniyet amiri Kazım Aksoy, emniyet amiri Ramazan Candan, emniyet amiri Gafur Ataç da bulunuyor. Operasyon, 2008-2012 yılları arasında yapılan 200’ün üzerindeki yasadışı dinleme suçlamasıyla dönemin İstihbarat Şubesi görevlilerini kapsıyor. Gözaltına alınan kişilerin casusluk, usulsüz dinleme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, özel hayatın gizliliğini ihlal, konut dokunulmazlığını ihlal, soruşturma gizliliğini ihlal, delil üretmekle suçlandıkları belirtildi.



Gözaltı sayısının artması beklenirken şu an çok sayıda polisin evinde arama devam ediyor. Operasyonda dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise zamanlama. Geceyarısı çok erken bir saatte yapılan operasyonun sabaha karşı yapılmasının planlandığı ancak operasyon bilgisinin dışarıya sızdırılması üzerine erken saate aldığı öğrenildi.



22 ildeki operasyon dalgasının Düzce'yi kapsayıp kapsamayacağı ise şimdilik merak konusu... 17 Aralık operasyonları sonrasında paralel yapıya adeta savaş açan hükümet devletin bir çok kademesinde paralel yapı ile ilgili arama ve gözaltılar gerçekleştirmişti. Ağırlıklı olarak emniyeti kapsayan operasyonlara dün gece yenileri eklenmiş oldu.



Düzce'de "maliye" operasyonu


Öte yandan paralel devletle mücadele sadece kamu kurumlarıyla sınırlı kalmıyor. Cemaate
finansörlük yapan işadamları da maliye tarafından mercek altına alındı. Düzce'de bu kapsamda cemaatle yakın ilişkileri olan 8-10 işadamının finansal bilgilerinin incelenmeye başlandığı öğrenildi. Cemaatin gelir musluğunu kısmak için harekete geçilirken Düzce'deki işadamlarının defterlerine didik didik bakıldığı bilgisi edinildi.