Alınan bilgiye göre, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, tarihi eser kaçakçılarına yönelik 6 ay öncesinden çalışma başlattı. Ekipler, bu çalışmaların sonucunda da İstanbul, Ankara, Bursa, Düzce, Yalova ve Bilecik illerinde takibe aldıkları 26 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda 1'i kadın 23 kişi gözaltına alındı.

Bu kişilerin üzerlerinde ve bulundukları adreslerde yapılan aramalarda, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait 270 parça tarihi eser, 6 dinamit lokumu ve 1 tabanca ele geçirildi. Ele geçirilen tarihi eserler arasında Roma imparatorlarına ait olduğu iddia edilen 1 altın madalyonun da bulunduğu belirtildi.

Emniyet Müdürlüğünde sorguları süren şüphelilerin, elde ettikleri tarihi eserleri, yurt iç ve yurt dışında pazarlamak istediklerini söyledikleri öğrenildi.

Şüpheliler hakkında, TCK'nın 220. maddesi kapsamında, ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve örgütlü halde 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet'' suçlarından işlem yapılarak adliyeye sevk edilecekleri kaydedildi.

Haber; C. ÜSTÜNER