Bilişim suçlarının sayıları da mağdurları da gün geçtikçe artıyor. Geçtiğimiz haftalarda ilimizde gerçekleştirilen 3 ayrı operasyonda 8 kişi göz altına alındı. 8 kişiden 2’sinin tutuklanarak cezaevine konduğu, diğerlerinin ise mahkemelerinin devam ettiği, bu kişilerin hackerlar ile anlaşmalı çalıştıkları ve şifrelerin kırılmasıyla elde edilen paralardan belli bir yüzde aldıkları öğrenildi.

 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerince bilişim suçlarına karşı mücadele sürüyor, ancak elbette vatandaş olarak bilişim suçlarına meydan verilmemesi için bizlere de düşen görevler var.

 Edinilen bilgilere göre hangi kurum veya kuruluştan gelirse gelsin, banka/kredi kartı bilgileri, internet bankacılık numarası ve bunlara ait şifreler, e-posta veya online formlara yazılmamalı, tanınmayan kişilerden gelen şüpheli e-mailler açılmamalı, açılmış ise ekte gönderilmiş olan yazılımlar indirilmemeli / linklere tıklanmamalı, kesinlikle kredi kartı ve online bankacılık hesap/kart numarası ve şifresi bilgisayarda saklanmamalı. Ayrıca kişisel bilgisayarlarda işletim sisteminin güvenlik güncellemeleri yapılmalı ve sık sık güncellenen bir anti-virüs yazılımı kullanılmalı.

Bankamatik şifresi  çalındığı takdirde diğer tüm bağlantılı hesaplardaki şifreler değiştirilmeli. Eğer yasal bir e-mail ise sunucu sorumlusu aranıp, şifreyi geçersiz hale getirmeleri istenmeli, bankacılık şifresi ise yetkili banka veya yetkili kurum aranmalı.

 Kredi kartı kullanımında işyeri sahipleri ile çalışanlarının da dikkat etmeleri gereken hususlar var. İş yerince satılan ürün veya hizmetin bedelinin, kredi kartıyla tahsil edileceği durumlarda, mal sahi­bine sunulan kredi kartı ile müşterinin nüfus cüzdanındaki isimlerin aynı olmasına ve nüfus cüzdanın-daki fotoğrafın sahibi ile müşterinin aynı kişi olduğundan emin olunduktan sonra işlem gerçekleştirilme­li.. Aksi takdirde mağdur olunması her zaman mümkün.