Son olarak Esentepe köyünde bir kadını tarlasında vahşice bıçak darbeleriyle öldüren tinerci olayından sora halk büyük tedirginlik yaşıyor. Bu soruna bir an önce çezüm bulunmasını bekleyen vatandaşlar çocuklarımızı sokağa çıkartmaya korkuyoruz diyor.
Düzce şehir merkezinde sık sık metruh binalarda yangın çıkartmaları, sokaklarda özellikle öğrencilere tacizde bulunmaları ve para istemeleri ile gündeme gelen madde bağımlıları rahat durmuyor.
İddialara göre, bir gün önce Kalıcı Konutlarda iki ayrı kadını taciz ettiği ihbarı üzerine güvenlik güçlerinin yaptığı çalışmaları sırasında, yerini bilenlerin söylememeleri nedeniyle yakalanamayan tinerci bir gün sonra genç bir kadını tarlasında vahşice öldürdü.
Öldürülen kadının babası, “tinercinin yerini bilenler güvenlik güçlerine söyleselerdi bu cinayet işlenmeyecekti. Asıl katil yerini söylemeyenler” diye feryat ederken, toplum olarak bana dokunmayan yılan bin yaşasın düşüncesi, ben görmedim bilmiyorum umursamazlığı ya da korkusu, suçluların kısa sürede yakalanmasına da engel oluyor.
Vatandaşlar üzerine düşeni yapsa, durumundan şüphelendiği ve çevreye rahatsızık veren kişileri güvenlik güçlerine şikayet etse, ya da bir olay olduğu zaman doğruluğuna inandığı bilgileri vermekten çekinmese suç oranında büyük bir düşüş yaşanacak.
Çoğunlukla, hırsızlık, darp, gasp, kavga ve benzeri olayları filim izler gibi izleyip, emniyet ekipleri geldiği zaman “ben bir şey görmedim” demek alışkanlık haline geldi.
Aslında bu davranışlar, asıl suçlunun bulunmasını geciktirmenin yanı sıra bu tür hadiselerin sık sık tekrarlanmasına bilmeden yardımcı oluyor. Bunun en canlı örneği son cinayet olayı.
Madde bağımlılarının sokaklarda yaratığı korku ile birlikte yine son ayların önemli konusu çocuk kaçırma olayları gündemden düşmüyor.
Düzce'de şimdiye kadar yaşanan kayıp olaylarında esrarını koruyan tek olay Hatice Arı'nın kaçırılması oldu. 5 Ocak tarihinde birileri tarafından alıp götürülen ve aradan geçen 44 güne rağmen bir daha kendisinden haber alınamayan Hatice olayında verilen son resmi bigiye göre iki kişi tutuklandı ve arama çalışmaları devam ediyor.
Hatice Arı olayından sonra merkezde, Akcakoca ve Gümüşova'da okul önlerinden çocuk kaçırmaya teşebbüs edildiği iddiaları arttı.
Akacokca ilçemizde benzer iddiaalar üzerine ilçede olağanüstü toplantı yapıldı.
Toplantıda okul idarecileri ve öğretmenler, veliler ile öğrencilerin nelere dikkat etmeleri konusunda bilgiler verilirken, çocukların okula gidiş ve gelişleri sırasında çok dikkatli olmaları, ayrıca okulların çevrelerinde durumlarından şüphe duyulan yabancı plakalı araçların güvenlik güçlerine bildirmeleri, çocukların tanımadıkları kişilerin arabalarına binmemeleri uyarıları yapıldı.
Bir yandan madde bağımlıları, bir yanda çocuk kaçırma olayları nedeniyle vatandaşlar, “çocuklarımızı sokağa çıkaramktan korkuyoruz. Yakalanan tinerciler, hırsızlar ve çocuk kaçıranlara caydırıcı cezalar verilse bu tür olayların önüne geçilir.” diyor.