İlgili kurumların bir araya gelerek yapacakları çalışma sonucunda, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak. Mevzuat hazırlanıp yürürlüğe girdiğinde, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırılabilecek. Kon Türk Standardları Enstitüsü, cam filmi uygulaması yapmak isteyen firmaların yeterliliklerini değerlendirip, bu firmaları yetkilendirecek. Böylece araç sürücüleri trafik kontrol noktasına ya da muayene istasyonuna giderken, cam filmlerini sökmek zorunda kalmayacak.

Mevcut mevzuata göre, cam filmi kullanan araçlar, araç muayene istasyonlarında ‘hafif kusur’ kapsamında değerlendiriliyor. Herhangi bir trafik kontrol noktasından geçmeleri halinde ise para cezasından trafikten men cezasına varan ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

Vergi borcu olan araç bağlanacak

Maliye Bakanlığı, kira vergisinin ardından ‘araç vergilerini’ de yakın markaja aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte ortak bir proje geliştiren Maliye, yeni yıldan itibaren motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları ve araç haciz işlemlerini günlük olarak takip edecek. Borcu belli bir sınırı geçen araçlar bağlanacak.

Geliştirilen program sayesinde, araçların vergilerini ‘satıştan satışa’ ödeme uygulamasına da son verilecek. Maliye Bakanlığı’nın, araç vergilerini ve trafik cezalarını yakın takibe almasında tahsilatta yaşanan bazı sıkıntılar etkili oldu.