Düzce'de uyuşturucu maddelerin kullanımı ve satışının kökünü kazımak için yoğun bir mücadele sürdürülürken şimdi de yeni bir tür olan bonzai genç bedenleri tehdit etmeye başladı. Düzce Emniyeti, zehir tacirlerine yönelik operasyonlarına son dönemlerde bonzai satıcılarını da ekledi. Türkiye'nin dört bir yanında kullanımı hızla yayılan bonzaiye karşı harekete geçen emniyetin, okulların açılması ile tedbirlerini daha da sıklaştırması bekleniyor.

Hedefte şimdi de bonzai var

İl genelinde son aylarda uyuşturucu ticareti ve kullanımı ile ilgili mücadeleyi arttıran ve başarılı operasyonlara imza atan güvenlik güçlerinin hedefinde artık bonzai de var. Kısa sürede yaygınlaşarak ailelerin kabusu haline gelen bonzai, okullar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Düzce Valiliği'nin koordinasyonunda İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve sağlık kuruluşlarının ortak çalışması ile 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde uyuşturucu satışı ve temini konusunda tedbirlerin daha da arttırılması planlanıyor.

Çocuk ve gençler bilgilendirilecek

Her yeni eğitim ve öğretim yıllında Düzce'deki okullarda uyuşturucu maddelerinin zararları hakkında eğitimler veren Düzce Emniyeti, aynı uygulamaya yeni dönemde de devam ettirecek. Bu sayede bonzai ve diğer uyuşturucu maddelere karşı çocuk ve gençler bilgilendirilecek. Ucuz ve kolay ulaşılır bir tür olan ve kullanımı hızla yayılan bonzaiye karşı anne-babaların da dikkatli olması gerekiyor. Buna bağlı olarak veli odaklı çalışmalar da yürütülecek.

Okullarda sıkı kontrol

Bir yandan operasyonlarla uyuşturucu tacirleri ile mücadele eden emniyet ve jandarma ekiplerinin diğer yandan okullarda uyuşturucu konulu konferanslarla gençleri uyaracak olmasının yanı sıra okul önlerinde de sıkı bir kontrol olacak. Giriş-çıkış saatlerinde okulla ilgisi olmayan şahısların çevrede dolaşmaması için rutin olarak yapılan denetimlerle özellikle gençleri hedef alan sokak satıcılarına göz açtırılmayacak.

Bonzai nasıl etki yaratıyor?

Yeni nesil uyuşturucu madde olan bonzai, herhangi başka bir bitkinin yapraklarının kullanımıyla da üretilebiliyor. Bonzai, adını aldığı ağaç yapraklarının yanı sıra her türlü bitkinin üzerine tarım ilaçları, fare zehiri gibi kimyasal maddelerin püskürtülmesi ile elde edilmeye başlandı. Son günlerde gençlerin ölümleriyle gündeme gelen bonzainin etkileri hakkında bilgi veren uzmanlar, bu maddeyi kullananlarda kişilik değişikliği, acı, ağrı ve baş dönmeleri, ani öfke nöbetleri ile sık karşılaşıldığını vurguluyor.

 

 

 

Haber: C. Üstüner