31 yaşındaki Seçil Başyurt isimli kadın, şehir merkezindeki PTT binası önünde 19 yaşındaki Emre Altınöz ile annesi 43 yaşındaki Emine Mutlu'ya kurşun yağdırmıştı. Şehrin en kalabalık olduğu sıralarda meydana gelen olayda anne-oğul ağır yaralanmıştı.
Anne-oğlu kurşunlayan Seçil Başyurt'un daha önce de bir genci silahla yaraladığı öğrenildi. İzmit'te 25 Nisan 2000 yılında yaşanan olay şöyle gelişti: O tarihte 22 yaşında olan Seçil Başyurt, kendisine sürekli arkadaşlık teklifinde bulunup rahatsız eden 23 yaşındaki Recep Öztürk'ü, sonunda dayanamayıp cadde ortasında kovalayarak kurşun yağmuruna tuttu. Ağır yaralanan Öztürk hastaneye kaldırılırken, otobüsle İstanbul'a kaçmakta olan genç kız cep telefonuyla ikna edilerek teslim oldu. Başyurt polise verdiği ifadede, Öztürk'ü yaraladığı silahı, 17 Ağustos'ta yıkılan Gölcük'te, bir enkazdan bulduğunu söyledi.

Demiryolu Caddesi'nde meydana gelen olayda, yolda karşılaşan Başyurt ile Öztürk tartışmaya başladı. Tartışma sonunda genç kız çantasından tabanca çıkarınca, Öztürk çevredeki kalabalığın şaşkın bakışları arasında kaçmaya başladı. Israrla takip ettiği Öztürk'ün yanına ulaşmayı başaran Başyurt, öfkeyle tabancasını ard arda ateşledi.
Kanlar içinde yere yığılan Öztürk, çevredekiler tarafından devlet hastanesine kaldırılırken, genç kız da kalabalığın şaşkın bakışları arasında kaçmayı başardı.

Hastaneye kaldırılarak ameliyata alınan Öztürk'e dört kurşun isabet ettiği belirlenirken, polis Başyurt'un peşine düştü. Bir otobüse binerek İstanbul istikametine gittiği öğrenilen Başyurt'un cep telefonu numarasını tespit eden polisler, genç kızı arayarak teslim olması konusunda ikna etti.

Gözaltına alınan Başyurt ifadesinde, Recep Öztürk'ün iki yıldır peşinde olduğunu ve sürekli arkadaşlık teklifinde bulunduğunu, reddetmesine rağmen peşini bırakmadığını belirterek, "Beni sürekli taciz ediyordu" dedi. Başyurt, olayda kullandığı tabancayı da Gölcük'te enkazların arasında bulduğunu öne sürdü.