Düzce son günlerde yaşanan kazalarla bir hayli fazla adın anılmıştı. Trafik ekiplerinin özellikle ana yollarda sıklaştırılması ve denetimlerin artması bir iki gündür kazaların yaşanmamasında büyük etken oldu. Düzce’de yaşanan kazalara bakıldığında ise kazalar daha çok TEM Otoyolu ve D-655 Karayolu gibi şehirlerarası yollarda meydana geliyor.
Kazalarla ilgili alınan istatistiklere bakıldığında ise Düzce’nin araç sayısına oranla kazaların fazla oluşu dikkat çekiyor. Düzce’de araç sayısının 67 bin 523 olduğu göz önünde bulundurulduğunda Düzce’de 2010 yılı istatistiklerine göre bin 696 kaza meydana geldi. Bu da Düzce’de her 40 araçtan birinin kaza yaptığı anlamına geliyor.
Bu rakamla çevre illeri geçmiş durumdayız. Komşu il Bolu’ya bakıldığında 76 bin 936 kayıtlı araç sayısı bulunan Bolu’da 2010 yılı istatistiklerine göre bin 936 kaza meydana geldi. Yani Bolu’da her 46 araçtan biri kaza yaptı.
Sakarya araç sayısına göre kaza oranı daha düşük bir il olarak göze çarpıyor. 177 bin 130 kayıtlı araç bulunan Sakarya’da 2 bin 593 kaza meydana gelirken, Sakarya’da her 68 araçtan biri kaza yaptı.
Zonguldak kaza sayısı bakımından ve kaza oranı bakımından en iyi durumda olan il olarak dikkat çekiyor. 110 bin 746 kayıtlı araç bulunan Zonguldak’ta bin 371 kaza meydana gelirken 81 araçtan birinin kaza yaptığı ortaya çıktı.
Yapılan duble yollar ile birlikte kazaların sayılarındaki artışlara bakıldığında kazaların genellikle kavşaklarda meydana geldiği öğrenildi. Yaşanabilir iller sıralamasındaki kriterlerden biri olan kaza oranlarının Düzce’de fazla oluşu sıralamada geri düşmemize neden olan bir etken olarak göze çarpıyor.

 

Haber; R. BAL