"Çirkin" eleştirileri yapılan Düzce mimarisi bir kez daha gündeme taşındı. Bir şehrin aynası olan ve estetik mimarisi ile adından söz ettiren çarşı merkezleri, Düzce'de görsel bir şölen değil adeta göz zevkini bozan bir manzara çiziyor. Uzun bir süre 1999 depremlerinin arkasına sığınılırken aradan 16 yıl gibi uzun bir sürenin geçtiğini göz önüne alan vatandaş da artık tepkisini yüksek sesle dile getiriyor. 

 

Gelişme icraatla olur...

 

Düzce'deki bir çok evin balkonundan dışarı taşan çanaklar ve gelişigüzel asılan tabelaların yarattığı görsel kirliliğe ilişkin haberimiz yeni bir tartışmayı alevlendirdi. Görüşlerini yorumlara döken vatandaşlar, Bolu ve Sakarya gibi illerin de deprem geçirmesine karşın şimdi modernlikle adete alıp başını yürüdüğünü belirtirken Düzce için de aynı beklentiler içerisinde olunduğu vurgulandı. Yanı başımızdaki iller her alanda gelişmede çağ atlarken Düzce'nin yavaş adımlarla ilerlemesi eleştiriliyor, artık icraata geçilmesi bekleniyor.

 

Eski ve bakımsız binalar...

 

Öte yandan iki büyük depremle yerle bir olan şehrin yeniden yapılanma sürecini doğru adımlarla tamamlayamadığı Düzce kuşbakışı olarak resmedildiğinde açıkça ortaya çıkıyor. Depremden kalma binaların eski ve bakımsız hali, yapıların yüksekli-alçaklı dizilişi, renk uyumunun olmaması, tabela ve bilboardların düzensiz yerleştirilmesi gibi bir çok etken estetik kaygılara yol açıyor. Bu sorunları ortadan kaldırmak adına Düzce Belediyesi bünyesinde oluşturulan Estetik Kurulu'nun henüz kalıcı çözüm için adımlar atmaması sorunun tırmanmasına zemin hazırlıyor.

 

Caddeyi kapatın ve Asar'ı güzelleştirin

 

Bazı belediye başkanları tarafından gündeme getirilen ancak henüz uygulamaya konulamayan İstanbul Caddesi'nin araç geçişine kapatılması konusu da vatandaşın talepleri arasında yer alıyor. Düzce'yi güzelleştirmek adına yapılacak çalışmaların caddenin araç trafiğine kapatılmasını ve tramvayı da kapsaması istenirken böylelikle Düzce'de İstanbul'un meşhur İstiklal Caddesi havası yaratılacak. Yine şehrin ortasından geçen Asar Deresi için de Düzce Belediyesi'nin Eskişehir'i örnek alması beklentisi var.

 

 Yıllardır güzel bir görünüme kavuşturularak ve yürüyüş alanları açılarak değerlendirilmesi beklenen dere için Başkan Mehmet Keleş'in bir projesi olduğu biliniyor. Çalışmaların ne zaman başlayacağına ilişkin henüz paylaşılan bir bilgi ise yok...

 

Kaynak sıkıntısı gelişmeye engel!

 

Tüm bu isteklerin hayata geçmesi için gerekli olan kaynağın elde edilmesi noktasında sıkıntılar yaşanacağı ise aşikar. Düzce Belediyesi'nin bir çok projesi için ya müteahhitle yap-işlet-devret modeli üzerinde anlaşmaya gidiyor ya da iller bankasından kredi çekme yolunu seçiyor. Önemli projeler için gerekli kaynakların sağlanamaması da gelişmenin önünde engel olarak duruyor. Sadece belediye değil özel idare de aynı sorunu yaşıyor. İl genel meclis üyeleri bazı gayrimenkullerin satışı üzerinden elde edilen gelirle köy yollarını yapmayı planlıyor.

 

Daha fazla geç kalınmasın...

 

Doğal güzellikleri ile tanınan Düzce'nin mimarisiyle de göz doldurması için alternatif çözümler ile projeler ortaya konması ve bunun için de gerekli bütçe çalışmaları yapılarak ödenek sağlanması gerekiyor. Ortak temenni; terminal, katı atık tesisi, hastane ve kültür merkezi gibi olmazsa olmaz hizmetler için uzun bekleyişlere gebe olan Düzce'de artık modern bir şehir kimliği kazanılması adına daha fazla geç kalınmaması...

Haber;C.ÜSTÜNER