Geçtiğimiz aylarda yaşanan kuraklık ve don felaketleri tarım alanlarında birçok ürünü etkiledi. En çok etkilenen ürünler arasında da fındık geldi. Geçen yıl 600 bin tonu geçen üretim rakamlarına ulaşılırken, bu yılki rekolte 400 bin ton seviyelerinde kaldı. Bu rekolte kaybı da beraberinde fiyat artışlarını getirdi.

 

Düzce’de de halkın önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık, üreticinin cebini doldururken, babayı evlada, kardeşi kardeşe vurdurur oldu. Fındığın fiyatının 15 TL kadar yükselmesiyle neredeyse altın değerinde olan mahsul aileleri birbirine düşürürken, zaman zaman da sonu cinayet, kavga ya da yaralama gibi sonuçlarla bitebiliyor.

 

Geçtiğimiz yıl Cumayeri’ne bağlı Subaşı köyünde fındık mevzusu yüzünden cinnet geçiren ağabey 2 kardeşini öldürerek 2 gün boyunca sırra kadem basmış ve ikinci günün sonunda jandarmaya teslim olmuştu. Üç gün önce yine Cumayeri’ne bağlı Ordulu Karadere köyünde 65 yaşındaki adamın imam nikahlı eşini ve üvey oğlunu öldürmesinin altında da “fındık” parasının yattığı iddia ediliyor.  

Bu olayların fındık sezonunun sonuna gelmesi ise fındığın altın değerinde rakamlara ulaşmasının etkili olduğu düşünülüyor.  

 

Haber; İ.KELEŞ