Düzce'nin Asar Köyü Köknar Pınarı meviinde Tabiat ve Kültür varlıkları kurulu tarafından alanda 3 adet tümülüs olması nedeniyle sit alanı olan bölgede, define avcıları tarafından kepçe kullanılarak kazı çalışması yapılmak suretiyle bir adet tümülüs tahrip edildi.

Tarlasında 3 adet tümülüs bulunan arazi sahibi Ayhan Tezcan, yaptığı açıklamada, 2000 yılında muhtar senediyle bu arsayı satın aldığını belirterek ''Arsamın 8 dönümlük yeri fındıklık, 5 dönümlük yerim ise fundalık. Burasının sit alanı olduğunu biliyorum. Bundan 6 ay evvel yine define avcıları tarafından kazı yapıldı ve ben Düzce Kültür Müdürlüğü ve Jandarma ekiplerine haber verdim. Daha sonra kazı yapılan yerler kapatıldı. Kültür Müdürlüğünce burası Arkeolojik sit alanın dediler. Dün gece bir yakınımı kaybettim. Cenaze ile uğraşırken, gece gelmişler, kepçeyle kazarak burada bulunan 3 tümülüsten birini tahrip ederek alacaklarını alıp kaçmışlar'' diye konuştu.

 

Olay yerine gelen Düzce İl Jandarma ekipleri,kazı yapılan alanda incelemelerde bulunarak geniş çaplı araştırma başlatıldı.

 

İl Kültür Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Asar Köyü köknar pınarı mevkiinde 2 binli yıllara ait 3 adet tümülüs bulunduğu ve sit alanı olarak sadece Arkeolojik kazılar yapılması yönünde kararın var olduğu bildirildi.