Günümüzde önemli toplumsal sorunlardan biri haline gelen intihar vakalarına Düzce'de her geçen gün yenileri ekleniyor. Altında ailevi-ekonomik sorunlar, bunalımlar ya da gönül ilişkileri gibi nedenler yatan intihar veya intihara teşebbüs olaylarına karşı yaşadığımız şehirde artık ilgili her kesimden destek alınarak önleme seferberliği başlatılması gerekiyor. Ancak uzun süredir önemli bir sorun olarak ortada durmasına karşın çözüm adına somut adımların atılmadığı görülüyor. Bunalımdaki insanları tekrar topluma kazandırmak amacıyla vatandaş odaklı bilgilendirici çalışmaların Düzce'de acil olarak başlaması gerekliliği son yaşanan olaylarla bir kez daha ortaya çıktı.


İntiharı Önleme Günü“nde intihara teşebbüs!


“10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü“nde Düzce’de iki kişi hap içerek ölmek istedi. İddiaya göre; bunalıma giren E.S.A ile Karaca Mahallesi'nde ikamet eden H.İ.B ilaç içerek intihara teşebbüs etti. Durumun fark edilmesi üzerine intihara teşebbüs eden iki kişi, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde tedavi altına alındı.


Düzce’de son günlerde sıkça meydana gelen intihar olaylarının 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü'nde de yaşanması intihar vakalarına gözleri çevirdi.


2014 yılında yayımlanan Dünya Sağlık Örgütü İntiharı Önleme raporuna göre; dünyada her yıl en az 800 bin kişi intihar ederek yaşamına son veriyor. Zengin ülkelerde erkeklerin intihar etme olasılığı kadınların üç katı iken, daha fakir ülkelerde bu oran 1,5 kata iniyor. Dünya genelinde 15-29 yaş aralığında en büyük ikinci ölüm nedeni intihar.


Başlıca nedenleri;


İntiharın birçok nedeni olmakla birlikte, başlıca kaynağı ruhsal hastalıklar. İlişki sorunları, ekonomik kayıplar, yalnızlık, düş kırıklığı, utanç, aşağılanma, başarısızlık, aile içi çatışmalar gibi zorlayıcı hayat olayları da intihar riskini arttırıyor.


İntiharı nasıl önleriz?


Önceki intihar girişimini gelecekteki intihar için önemli bir gösterge olarak gösteren uzmanlar, ailenin diğer bireylerinde intihar girişimlerinin yaygınlığı da kişinin intihara eğilimi açısından kayda değer bir gösterge olarak kabul ediyor. Bu tür vakalarda, daha dikkatli olmak ve zamanında önlem almak yaşamsal önemde. Yakınımız depresyondaysa, ümitsizlikten ve ölmekten bahsediyorsa yaşamak için nedeni olmadığını söylüyor veya ima ediyorsa bu söylemleri ciddiye alması önemli.

 

Haber: S. Kaşkır