Kendilerini polis, asker, savcı gibi sahte unvanlarla tanıtan dolandırıcılar, telefonla aradıkları şahısları çeşitli senaryolarla kandırmaya çalışıyor. Hızla yayılan iletişim yoluyla dolandırıcılık yöntemine karşı kamu spotları, broşürler, yazılı ve görsel basın aracılığıyla uyarılarda bulunan güvenlik güçleri, vatandaştan bu şahısların tuzağına düşmemeleri için dikkatli olmalarını istiyor. Düzce İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan bilgilendirmede, ülke genelinde en yaygın olarak karşılaşılan dolandırıcılık yönteminin “Kontör/Para Dolandırıcılığı” şeklinde gerçekleştirilen ve telefon yoluyla yapılan dolandırıcılık olduğu vurgulandı. 

İşte dolandırma senaryoları

Uyarılar şu şekilde devam etti: “Telefon yoluyla dolandırıcılık olaylarında; şüpheliler, gelişen teknolojik imkânlarını kullanıp mağdurları telefon ile arayarak kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtıyor. Bu kişiler bir takım gerçek dışı vaatler ile kurgu olaylar inşa edip, vatandaşlarımızın iyi niyetleri ve yardımseverlik duygularını istismar ederek dolandırıyor.”

Bu uyarılara dikkat!

Telefon yoluyla dolandırıcılık suçunun mağduru olmamak için dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle sıralandı: “Polis, Jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kamu personeli, vatandaşlarımızdan elden ziynet eşyası, para teslimi veya havale-EFT yapılmasını katiyen talep etmez. Sizi telefonla arayarak kendisini polis, savcı, asker olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın. Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine ve korku, panik yaratma amaçlı senaryolara katiyen itibar etmeyin. Telefonunuza gelen SMS metinlerinde aramanızı istedikleri numaraları kesinlikle aramayın. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi sakın paylaşmayın. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde lütfen hemen 155 Polis İmdat hattını arayın ya da en yakın emniyet birimine müracaat edin.”

Haber;C.ÜSTÜNER