Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 170. Yılının kutlandığı 10 Nisan Polis Haftası kapsamında Asayiş Şube Müdürü Oktay Özbakır ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü Serhat Cora MANŞET programına katılarak Düzce’nin emniyeti hakkında vatandaşlara önemli bilgiler verdi.

            OLAY AYDINLATMADA % 88, 3 BAŞARI

Asayiş Şube Müdürü Oktay Özbakır, 2013 ve 2014 yılında yapılan çalışmaların verilerini paylaşarak toplumdaki emniyetin son durumu hakkında genel bir çerçeve oluşturdu. Özbakır Türkiye genelinde işlenen suçların yüzde 92’sinin asayiş olduğunu belirtti.

‘Kendi durumumuzu ortaya koymak ve kendimizi bir önceki yıla göre kıyaslamak açısından sayısal verilere ihtiyaç duyuyoruz.’ diyen Özbakır, Düzce’de 2013 ve 2014 yılında meydana gelen olayların rakamlarını paylaştı. Özbakır, “2013 yılı içerisinde 8 bin 771 olay 2014’te ise 9 bin olay meydana geldi. Yani yüzde 2,6’lık bir artış oldu. Bu yüzdeyi nüfustaki artışa göre normal kabul ediyoruz. Toplam artışa rağmen bizim için önemli olan suç faillerinin tespiti ve olaylardaki aydınlatma oranlarıdır. Bu doğrultuda 2013 yılı içerisinde aydınlatma yüzde 85,5 iken 2014’te ise yüzde 88,3’ü yakaladık.” dedi. Özbakır, Düzce’nin olay sayısı bakımından 43.sırada olduğunu dile getirdi. Çevre illere göre Düzce’nin durumunu kıyaslayan Özbakır, Düzce’nin Sakarya’dan sonra Bolu’dan önce geldiğini aktardı.

            KOM'DA CİDDİ ÇALIŞMA VAR

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü Serhat Cora’da müdürlüğün kademeleri hakkında kısa bilgiler vererek Düzce’de en çok şikâyet edilen atıl binalarda meydana gelen uyuşturucu vakaları ve sahtecilik olaylarına ilişkin açıklamalar yaptı. Cora, atıl durumdaki binaların kaldırılamamasında birden çok nedenin olduğunu belirtti. Bu nedenlerin başında gelenin ise atıl binaların çok hisseli olduğunu söyledi. Cora, Düzce’de en çok evrakta sahtecilik durumlarıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek Düzcelileri özellikle cep telefonu hattı sahteciliğine karşı uyardı.

Cora, sigara ve madde bağımlılığı arasındaki ilişkiyi de ‘Sigara uyuşturucuya başlatır’ şeklinde çarpıcı ifadelerle gözler önüne serdi. Cora konuyla ilgili şöyle konuştu: “Madde bağımlılığının temelinde sigara kullanımı yatıyor. Madde bağımlılarının yüzde 100’ü sigara içiyor. Uyuşturucuyla ilgili yıllık raporlardaki rakamlar doğru yorumlanmıyor.raporlara dikkatli bakıldığında gençlerin sigarayla tanışma yaşı 11-12 iken uyuşturucuya başlama yaşı 14-15 civarındadır. Bağımlılık yapan maddeleri kullanan bir kişi diğer maddeleri de rahatlıkla kullanabiliyor.” dedi.

Haber:Y.SEVER