Kaza rekortmeni olan Düzce'de sık sık yaşanan kazalara hasat dönemi ile birlikte bir de patpat ve traktör kazaları eklendi. Neredeyse her gün bir traktör ve pat pat kazasının yaşandığı Düzce'de, hasat döneminde yollara çıkan traktörler büyük tehlike yaratıyor. 2 günde 2 kişinin devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetmesi gözleri genellikle tedbirsiz olarak trafiğe çıkan traktörlere çevirdi.

CAN GÜVENLİĞİ YOK!

Tarım aracı kazalarının önlenmesi amacıyla alınması gereken tedbirler arasında ilk olarak traktörlerde mutlaka koruyucu kabin (roll-bar) olması gerekiyor. Ancak ülkemizde kullnılan traktörlerin birçoğunda sürücülerin can güvenliği için hiçbir önlemin alınmadığı görülüyor.

 



Eğimli arazilerde devrilme halinde traktörün sürekli yuvarlanmasına mani olan; devrilmelerde veya iş kazalarında sürücünün traktör altında ve kabin içinde ezilmesini veya yaralanmasını önleyecek koruyucu düzeneğin bulunmadığı traktörde kazaların can kaybıyla son bulmasına neden oluyor. .

Düzce'de yaz dönemi ile artış yaşanan traktör kazalarının sebep olarak traktörlerin ehliyetsiz sürücüler veya küçük yaştaki çocuklarca kullanılması, römorklarda stop lambası ya da reflektör olmaması, dengesiz ve aşırı yükleme ile römorkta insan taşınması olarak gösteriliyor.

TRAFİKTEKİ TEHLİKE, TRAKTÖRLER

Hasat zamanının yaşanması nedeniyle, gereğinden fazla yolcu taşınması, aşırı hız, trafik kurallarını tam olarak bilmeyen şoförler, uykusuzluk, küçük yaştaki çocukların direksiyon başına geçmesi kazaların sebeplerinin başını çekiyor.
Trafik kurallarını hiçe sayarak yollarda seyreden traktör sürücüleri bilhassa geceleri yolların korkulu rüyası haline geliyor. Traktörlerin arkasına taktıkları dört-beş römork ve römorkların arkalarında hiçbir trafik işaretinin olmaması can ve mal emniyetini tehlikeye atıyor.

Haber: S. KAŞKIR