Olayla ilgili olarak altı kişi tutuklanırken, bu kişilerin arasında, Düzce'deki silah fabrikasının sahibi İrfan adlı bir Türk vatandaşı da var.

Düzce’de üretilen silahlar Dubai’de ele geçirildi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) polisi önceki gün, kime ulaştırılmak üzere Türkiye’den gemiye yüklendiği bilinmeyen ve Düzce'deki fabrikada üretilen 16 bin tabancayı ele geçirdiğini açıkladı. Dubai Emniyet Müdürü General Dahi Halfan Tamim, tamamı taklit ürün olduğu belirtilen 4.36 milyon dolar değerindeki silahların Türkiye’de (Düzce) üretildiğini ve geminin de yine Türkiye’den hareket ettiğini belirlediklerini söyledi. Olayla ilgili olarak biri Türk altı kişi tutuklandı. Tutuklanan İrfan adlı Türk vatandaşının, Düzce'deki silah fabrikasının sahibi olduğu ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yakalandığı ifade ediliyor.

Operasyonun adı Lamba

BAE polisine göre, silahları taşıyan gemi, Yemen’in kuzeyindeki, Şii direnişçilerin merkezlerinden Sadaa’ya ulaştırılmak üzere Türkiye’den yola çıktı, önce Mısır’a demirleyip, daha sonra da, silahların aktarım takviminde çıkan bir anlaşmazlık sonucu Dubai’ye demirledi. Silahların bulunduğu konteynır, burada geçici olarak bir depoya aktarıldı. Kırmızı konteynırdaki mobilyaları barındıran kutulardaki silahları bulan Dubai polisi, iki hafta boyunca, “Lamba” (El Misbah) adını verdiği bir operasyon yürüttü ve yasadışı silah çetesini çökertti. Konteynırda bulunan silahlar 9 mm Walther P99, 6.35 mm Tanfoglio GT27, 7.65 mm Tanfoglio GT28 ve 7.65 mm Tanfoglio 28 marka tabancaların taklitleri. Silahların kime ulaştırılmak üzere gemiye yüklendiğiyse şimdilik tam olarak bilinmiyor.

Dışişlerinden 'silah' açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Her hangi bir şekilde böyle silahların Yemen'e gidişine dair resmi bir izin bulunmadığı bildirilen bakanlık açıklamasında şöyle denildi:''Bazı ulusal ve uluslararası haber kaynaklarında, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) polisinin, Türkiye'den Yemen'e 16 bin adet tabanca gönderilmesini engellediğine ilişkin haberler yer almaktadır. Haberlerde, silahların Yemen'de hükümet dışı bazı aktörlere gönderilmek üzere Türkiye'den gemiye yüklenmiş olduğu ve Mısır'daki bir limana uğradıktan sonra BAE'ye ulaştığı iddia edilmektedir. Bahsekonu silah sevkıyatı girişimi, resmi makamlarımızca verilmiş bir izne dayanmamaktadır. Konuya ilişkin olarak gerekli araştırmalar, ilgili kurumlarımızla eş güdüm içerisinde sürdürülmektedir. Ülkemiz, çatışma yaşanan veya çatışma riski görülen ülkelere yönelik silah ihracatı taleplerine ihtiyatla yaklaşmakta ve ülkemizden yapılan silah transferlerinin istikrarsızlık yaratabilecek nitelikte olmamasına özen göstermektedir. Yemen'de daha çok insanın ölümüne yol açabilecek bu tarz bir silah ihracatına, makamlarımız tarafından izin verilmesi söz konusu değildir. Ayrıca, ülkemizden gerçekleştirilen silah ihracatına ilişkin veriler, uygun uluslararası platformlarda şeffaf bir şekilde paylaşılmaktadır.''

Konuyla İlgili Sarsılmaz Silah Fabrikası Açıklama Yaptı

Yapılan açıklamada " Bu güne kadar yasal veya etik olmayan hiç bir faaliyetin içerisinde bulunmamış olan firmamızın haber konusu olan silahlarla ilişkilendirilme ihtimali dahi bizleri son derece üzmüş ve rahatsızlık duymamıza sebebiyet vermiştir.

Ülkemizde silah üretim ve ihracatı ile ilgili tek yetkili kurum olan Milli Savunma Bakanlığının konu ile ilgili gerekli inceleme ve açıklamayı yapacağını umuyoruz. Bu inceleme içerisinde; gerek teknik yeterlilik, gerek emniyet ve güvenilirlik yönünden eksikliği olan firmaların belirlenerek silah üretimi yapmasının önüne geçilmesini ancak bu sayede ülkemiz ve silah sektörümüz hakkında oluşacak kötü şöhrete sebep olan faaliyetlerin önlenebileceğine inanıyoruz. 

Bu haber nedeniyle uluslararası ortamda oluşan yerli silah sanayimizle ilgili kötü imajın bir an önce düzeltilmesi gerektiğini, silah üretim ve ihracatı ile ilgili bütün faaliyetlerin Milli Savunma Bakanlığı kontrol ve koordinesinde gerçekleştirildiğini ve haberlerde adı geçen silahların firmamızla hiçbir ilgisinin olmadığını belirtiyoruz. " denildi. 

Haber, A. DEVELİOĞLU