Düzce'nin iki ayrı yerinde meydana gelen iki olay Bonzai olarak adlandırılan Sentetik Uyuşturucuyu yeniden gündeme getirdi.



Bir mahallede sentetik uyuşturucu emniyet güçlerinin başarılı bir operasyonu ile ele geçirilirken aynı olaydan bir gün sonra sentetik uyuşturucudan komaya giren bir genç hastaneye kaldırılmıştı.Geçtiğimiz günlerde de Jandarmanın başarılı operasyonu sonucu sentetik uyuşturucu ele geçirilmiş şüpheliler hakkında yasal işlem başlatılmıştı.


Son günlerde meydana gelen bu tür olaylar dikkatleri yeniden sentetik uyuşturucuya yöneltti..
Anne babalar emniyet güçlerinin gösterdiği bu tür başarılı operasyonların sürmesini beklerken Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı İhsan Karaman'ın İstanbul'da yapılan bir araştırma sonucunun " Her 10 lise öğrencisinden birinin uyuşturucu kullanıyor" şeklinde olması endişeleri bir kat daha artırmışa benziyor. İstanbul'da yapılan araştırmanın iki metropol şehrin ortasında bulunan Düzce'de de gençleri özellikle lise çağındaki gençleri önemli derecede tehdit etmesinden korkuluyor.


Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2 yıl boyunca İstanbul liselerinde yaptığı bir çalışmanın öğrencilerin yüzde 9'unun bir kez olsun, uyuşturucu maddeyle tanıştığını söyledi. Karaman, "Bu gözümüzü açması gereken bir rakam ve gece sıcak yataklarımızda bizi rahat uyutmayacak bir rakam. Gençlerimiz arasında uyuşturucu madde bağımlılığı pıtrak gibi yayılıyor." dedi.



'Türkiye'de Uyuşturucu Madde Bağımlılığını Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon Çalıştayı sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman şunları söyledi;


"Yeşilay Cemiyeti’nin kuruluşundan bu güne uğraştığı temel bağımlılık alanları içerisinde en önemlilerinden biri de uyuşturucu madde bağımlılığı. Ülkemizde bu illegal bir konu olduğu için aslında gerçek, rakamlarla tam olarak bilinemiyor. İstatistiklere yansıyan şeyler genellikle bu konudaki güvenlik birimlerinin yaptığı operasyonlarda yakalanan maddeler ya da gazetelerde 3. sayfada yer alan haberlerden ibaret. Fakat biz olaya bilimsel bir gözle baktığımız zaman ülkemizde özellikle son yıllarda yeni üretilen her gün pıtrak örneği ortaya çıkan sentetik uyuşturucu haplar vesilesiyle gençlerimiz arasında öğrencilerimiz arasında uyuşturucu madde bağımlılığının giderek yayıldığını görüyoruz." > haber:E.Tayhan