Yaşanan bazı sorunların suç unsuru olarak tüm dünyayı olduğu gibi ülkeyi de olumsuz etkilediği konusuna değinen İl Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman, hızlı kentleşme, kentlerde ortaya çıkan düzensiz nüfus artışı ve heterojen nüfus yapısı ile küreselleşmeden kaynaklanan sosyal, ekonomik ve benzeri faktörler nedeniyle, dünyada olduğu gibi ülkemizde de suç çeşitliliği ve suçlu profillerinde önemli ölçüde değişkenlikler görüldüğünü ifade etti.

Kahraman yaptığı yazılı açıklamada ayrıca toplumu rahatsız eden en önemli nedenin, güvenli bir ortamda yaşama ihtiyacının giderilememesi ve suç korkusu olduğunu savundu.

Yaşam için gerekli olan güvenli bir ortamın, güvenli seyahat ve huzur imkanının sağlanması, öncelikle tehlikenin önlenmesi ile mümkün olduğunu söyleyen Kahraman'' Suçun, mağdura verdiği zararlar yanında, psiko-sosyal etkilerinin toplum üzerinde oluşturduğu tahribat ta hesaba katıldığında, sadece bu kapsamdaki maliyetinin dahi ne kadar büyük boyutlarda olabileceği düşünülemez. Demokratik yaşamın vazgeçilmezlerinin başında hiç kuşkusuz huzur ve güvenlik gelmektedir. Güvenliğin olmadığı bir yerde özgürlük, demokrasi ve insan haklarından söz etmek mümkün değildir''dedi.

Kahraman açıklamasında son olarak ''Toplumda büyük rahatsızlık yaratan, endişe ve korkuya neden olan, bu yönüyle de gündemi işgal eden ''Sokak Suçları''na yönelik özel mücadele yöntemleri ve geliştirilen projeler kapsamında günlük hayatın olağan akışı içerisinde vatandaşımızı en fazla tedirgin eden, asayiş suçları ile mücadele, genel güvenliğin sağlanması bakımından temel etkenlerdendir. Vatandaşımızdan temennimiz, şikayet dilek ve istekleri ile birlikte her türlü sorunlarını ekiplerimizle paylaşmaları,onlara destek vermeleri ve mahallelerindeki suç işleme oranının azaltılmasında ve suçun önlenmesinde bize yardımcı olmalarıdır'' şeklinde konuştu.