Suç oranında artış
2012 yılı içerisinde İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde 2 bin 909 asayiş olayı, 101 kaçakçılık ve 467 trafik olayı olmak üzere toplam 3 bin 477 olay meydana geldi. 2012 yılı olay sayısında bir önceki yıla oranla yüzde 3 oranında artış oldu.
2012 yılı içerisinde meydana gelen olaylar incelendiğinde, Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı sorumluluk sahasında önceliği, takibi gereken olaylar, kişilere karşı suçlar, trafik kazaları ve mal varlığına karşı suçların aldığı görülüyor.
153 olay aydınlanamadı
Raporda, 2012 yılı içerisinde meydana gelen 3 bin 477 olaydan 3 bin 324 adedinin aydınlatıldığı açıklanırken, 153 olayın ise soruşturmasının devam ettiği, başarı oranının yüzde 96 olduğu bildirildi.
2012 yılı içerisinde adli olaylardan dolayı yakalanan şahıslardan 180 kişi gözaltına alınırken, bu kişilerden 45’i sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine konuldu. Ayrıca 2012 yılı içerisinde önleyici kolluk hizmetleri kapsamında yapılan sorgulamalarda çeşitli suçlardan aranan 242 şahıs yakalandı.
2012 yılı içerisinde meydana gelen asayiş olaylarında 16 tabanca, 24 av tüfeği, 16 suçta kullanılan muhtelif araç, 663 tabanca mühimmatı, kaçakçılık olaylarında ise çeşitli miktarlarda kubar esrar, hint keneviri, sentetik uyuşturucu hap, kaçak sigara, kaçak motorin, muhtelif tarihi eser ve sahte banknot ele geçirildi.
Jandarmanın raporunda yer verilen bilgiye göre, 2012 yılı içerisinde 24 ölümlü ve 443 yaralamalı trafik olayı meydana geldi. 31 kişi hayatını kaybederken, Bin 77 kişi yaralandı.
2012 yılı içerisinde Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında mahkemelerce ve mülki makamlarca 152 şahıs hakkında koruma ve tedbir kararı alındı.
3 İlçe hassas
Raporda ayrıca, Düzce’nin göç almasından kaynaklı nüfus artışından ve Devlet Karayolu ağının önemli bir noktasında bulunmasından dolayı Merkez İlçe, Akçakoca ve Çilimli’nin hırsızlık, trafik kazaları ve organize suçlar bakımından hassas olduğu, bu ilçelerde ağırlıklı olarak tehdit ve hakaret, kasten yaralama, hırsızlık ve trafik olaylarının meydana geldiği bildirildi.
Raporda, olaylarının önlenmesine yönelik olarak, suç analizleri suç türlerine göre hazırlanmış, çözüm önerileri geliştirildiği, analiz neticelerine göre önleyici hizmetler planlanarak uygulandığı kaydedildi. Toplum Destekli Güvenlik Hizmet Modeli kapsamında yerleşim bölgelerinde vatandaşın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi faaliyetlerine ağırlık verilirken, Düzce İl Jandarma Komutanlığının, bütün personeli ile Atatürk İlkelerine bağlı ve Jandarma Etik Değerleri çerçevesinde kendisine verilen bütün görevleri yerine getirme azim ve kararlılığında görevlerini sürdürdüğü belirtildi.

Haber: H. İŞCAN