Kredi kartı kullanımı ve buna bağlı olarak borç yükünün giderek arttığı günümüzde uzun taksit seçenekleriyla cazip hale getirilen tüketimi yavaşlatmak amacıyla 1 Şubat 2014'te yürürlüğe giren taksit sınırlamasında yeni sürece giriliyor. Buna göre; eğitim başta olmak üzere mobilya ve beyaz eşyada taksit sayısı 9'dan 12'ye çıkarılacak. 

 

Sektörden gelen talepleri değerlendiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileri durum değerlendirmesi yaparak 3 kalemde taksiti 12 aya çıkarma kararı aldı. Düzenlemelere göre eğitim, mobilya ve beyaz eşyada kredi kartıyla yapılan harcamalarda taksit sayısı 9'dan 12 aya çıkarılacak.

 

Ayrıca tüketici kredilerinde 36 ay olan vade sınırı eğitim kredilerinde sınırsız hale getirilmesi planlanıyor. En merak edilen konu cep telefonu satışlarında ise eski uygulama devam edecek. Tablet ve cep telefonu ilgili harcamalarda, yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında olduğu gibi taksit uygulanamayacak.

 

Öte yandan yeni düzenleme mobilya ve beyaz eşya sektöründe yüz güldürdü. Sektör temsilcileri  taksit sınırlamasının 12 aya yükseltilmesinin satışlara olumlu yansıyacağı görüşünde... Satışların büyük oranda kredi kartı ile yapılmasına bağlı olarak taksite getirilen esnemenin sektörü canlandıracağına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Kredi kartı borçları denilince kabarık bir kara listesi olan Düzce'de bu yeniliğin ekonomiye nasıl yansıyacağını zaman göstecek. Yüksek taksitlendirme ile durgunluk yaşanan sektörler hareketlenirken, tek temenni borçların cepleri yakmaması...

HABER;C.ÜSTÜNER