Türkiye’de son günlerde gündeme gelen çocuk kaçırma ve kaybolma olayları artarken, Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki kayıp çocuk sayısında görülen artış dikkat çekiyor.

Asayiş Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Büro Amirliği kayıtlarında, 27 Ocak 2010 tarihi itibariyle yurt genelinde 1016’sı kız olmak üzere 1661 çocuk için Emniyet Müdürlükleri’ne kayıp başvurusu yapıldığı öğrenildi. 18 yaşından küçük çocuklar için yapılan kayıp başvurusunda il bazında İstanbul birinci sırada yer alırken, kayıp başvurularında son yıllarda Doğu ve Güneydoğu illerindeki artış ise dikkat çekiyor.

Edinilen bilgilere göre son yıllarda çocuk kaçırma ve kaybolma olaylarında artış olduğu belirtilerek, ailelerin çocukları konusunda dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı. Kayıp çocuklar konusunda halkın da duyarlı olması gerektiğini vurgulayan emniyet yetkilileri, bu konuda herhangi bir bilgi sahibi olduklarında zaman kaybetmeden emniyet müdürlüklerine başvurmalarını istedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Türkiye’deki kayıp çocuk sayısını sordu. Ekici, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde, Türkiye’de son zamanlarda aniden kaybolan ve bir daha bulunamayan çocuk sayısının gün geçtikçe arttığını belirtti.

Çocukları kayıp olan veya kaçırılan çocukların ailelerinin büyük acılar çektiğini vurgulayan Ekici, önergesinde şu sorulara yer verdi: "Ülkemizdeki kayıp çocuk sayısı kaçtır? İktidarınız döneminde yıllar itibariyle kaç çocuk vakası bildirildi, bunlardan kaç tanesi aileleriyle buluşturuldu? Kamuoyunda kayıp çocukları ’organ mafyası’ ile ilişkilendiren genel bir kanı mevcuttur. Bu kanının doğruluğuna ilişkin resmi bir tespit mevcut mudur? Kaçırılan çocukların kaçının organ mafyası, dilenci veya hırsızlık çetesi ile ilişkisi saptanmıştır?" Ekici, ayrıca, kaybolan çocukların bulunması konusunda, daha hızlı ve etkili sonuçlar alınması için yürütülen bir çalışmanın olup olmadığının da açıklanmasını istedi.