Bankalardan kredi kullanan tüketicilerin dosya masraflarını geri almak için tüketici hakem heyetlerine yaptığı başvurular rekor düzeye ulaştı. Tüm ülke genelinde olduğu gibi Düzce’de da Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, mesaisinin büyük bir bölümünü bu şekildeki başvurular için harcamaya başladı. Hakem heyetlerinin dosya masrafları konusunda tüketici lehine karar vermesi, dolandırıcıların vatandaşın cebine bir kez daha göz dikmesine neden oldu. Bu durumu ranta çevirmek isteyen dolandırıcılar, sözde danışmanlık firmasından aradıklarını söyleyerek dosya masraflarını daha çabuk ve kolay alacakları vaadiyle vatandaşlardan para talep etmeye başladı. Türkiye’de dolandırıcıların bu yöntemlerine kanan ve kredi kartı bilgilerini veren ya da kendilerine söylenen hesap numaralarına para yatıranların sayısı ise azımsanamayacak boyutta. Düzce’de Kuş açma Köyü’nden bir kadını bu şekilde dolandırmaya kalktılar.

AZ KALSIN DOLANDIRILIYORDU

 

Kuşaçma Köyü’nden F.B isimli bir kadını bir danışmanlık şirketi adı altında arayan dolandırıcılar, 10 yıla dönük çekilen kredi masraflarını ödemek istediklerini söylediler. Bunun için eve posta ile gönderilecek olan kağıtla bir miktar ücret istemesinden şüphelenen F.B, hemen polisi aradı. Polislerin danışmanlık şirketi adı altında kredi aidatı istenmeyeceği ve dolandırıcılara itibar etmemesi gerektiği yönünde uyarısı üzerine televizyonumuzu arayan F.B, diğer vatandaşların da bu konuda dikkatli olmasını istedi.

 

 

100 İLA BİN LİRA ARASINDA PARA İSTİYORLAR

 

Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri bu prosedürleri ücret almadan ve en kısa sürede çözüme kavuşturmak için görev yaparken, vatandaşlar dolandırıcıların tuzağına şu şekilde düşüyor: Tüketici cep telefonu ile aranıp kredi kullanıp kullanmadığı, kullandıysa dosya masraflarını geri almak için başvuru yapıp yapmadığı öğreniliyor. Vatandaş başvuru yapmadıysa sözde danışmanlık firmalarındaki görevlilerin başvuru için gerekli tüm belgeleri hazırlayıp dosya masrafı ücretlerini de geri alacağı söyleniyor. Bunun için de 100 lira ile 1000 lira arasında değişen ücretler talep ediliyor. Vatandaş bu teklifi kabul eder etmez telefondaki kişi hemen kişinin kredi kartı bilgilerini alıyor ve sözde danışmanlık ücreti adı altında soygun yapıyor.

 

Haber; S.KAŞKIR