Küçük ve kullanışlı olmasıyla bilinen tarım aracı pat patlar son zamanlarda teknolojik gelişmelerle farklı alanlarda da kullanılmaya başlandı. Özellikle tarım alanlarında yük taşımak ve toprağın işlenmesinde kullanılan pat patın farklı amaçlarda kullanılması ölümcül kazalara davetiye çıkartıyor. Özellikle de insan ve işçi taşımacılığının yanında ağır yük taşımasında da kullanılması kazalara davetiye çıkartırken, trafikte seyretmesi için teknik donanımları yetersiz olması ve normal araç gibi kullanılması da kazaların yaşanmasına neden oluyor.

Düzce’de yaz aylarının gelmesi ile birlikte ölümlü ve yaralamalı kaza haberleri de gelmeye başladı. Kısa süre önce Yığılca’da bir kişinin hayatını kaybettiği kazanın üzerinden çok geçmeden dün akşam Akçakoca’da dört kişilik bir aile ölümden döndü. Yaşanan kazalarda “patpat” adlı tarım aracının tehlikesini gündeme getirdi.

AZAMİ HIZ 18 AMA..

Tarla sürmek amacı ile alınan daha sonra yük ve yolcu taşımada da kullanılan pat pat kazalarının sebebi olarak arka römorka sonradan takılan 4 ileri şanzımanın olduğu ileri sürülüyor. Yük ve yolcu taşınırken, römork ve tarım aracının birleştiren bağlantının kırılmasıyla araç takla atıyor. Piyasa değeri 5 bin ila 13 bin lira arasında değişen tarım araçlarının üzerinde azami hızları da belirten saatler bulunmuyor. Azami hızlarının saatte 18 km olmasına rağmen bu hız limitine uyulmadığı görülüyor.

Ekonomik ve pratik olduğu gerekçesiyle tercih edilen patpatların, özellikle havanın karardığı saatlerde, hiç bir güvenlik önlemi olmadan ana yolda kullanılması nedeniyle zaman zaman istenmeyen sonuçlara yol açan kazalar meydana gelirken, çoğu zaman da kazalardan kılpayı kurtulma durumları söz konusu oluyor. Patpatlarla ilgili olarak yetkilerin tedbir alması isteniyor.