Geçtiğimiz Pazar günü başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yağış, dün gece Düzce’ye felaketi yaşattı. Yine mağduriyetin adresi ilçeler oldu.

Cumayeri’nde yaşanan ve birçok vatandaşın mahsur kaldığı afetin ardından bir sel faciası da Akçakoca’da yaşandı. Yoğun yağış nedeniyle kentin içinden geçen dereler taştı. Yükselen sular yolları göle çevirdi.



Kent merkezinin dere yatağına döndüğü sel felaketinde deniz ve şehir adeta birleşti. Arabalar sular altında kalırken vatandaşlar sokağa çıkamaz hale geldi.



İki aracın akıntıya kapılarak kaybolduğu iddia edilen afet sonrasında henüz yaralanan veya hayatını kaybeden vatandaş belirlenmedi.



Uzun yıllardır görülmemiş bir afetle karşı karşıya kalan Akçakoca merkezde olası bir facia yaşanmaması için sular çekilene kadar vatandaşların dışarı çıkmaması ve dikkatli olması istendi.



“Maalesef yolların uçması sebebiyle kapalı”

Yaşanan sel felaketi ve heyelan afetleri ardından bölgedeki son durumu Öncü Haber’e değerlendiren Akçakoca Kaymakamı Yasin Öztürk şunları söyledi:

“Gece 00.00 itibari ile özellikle Esmahanım, Uğurlu, Karatavuğun Feyzioğlu Mahallesi en riskli köylerimizdi. Bölgeyi de biliyorsunuz Melen Çayı ile dere birleşiyor orada. Gece 12’den itibaren Jandarma ekiplerimizle birlikte köy hizmet müdürlüğümüzün araçları ile Orman İşletme Müdürlüğü’müzün araçları ile belediyemizin kepçeleri ve greyderi ile Hemşin’den girdik. Önce o bölgelerimizde yolların genel temizliğini yaptık. Maalesef Esmahanım Köyü’müze ulaşan 2 yol da yolların uçması sebebiyle kapalı. Şuan Uğurlu Köyündeyiz. Burada da saat 1’den itibaren tüm köy sular altında kaldı. Sular yaklaşık 1,5-2 metre yükseldi. Köye ne kadar araç varsa sürüklendi. Tehlikenin başlaması ile birlikte anonsla birlikte jandarma, orman işletme müdürlüğü işletmemizin anons araçlarıyla anons ettirip kepçeyle vatandaşlarımızı kurtardık. Çok şükür can kaybımız yok.”



“Can kaybı yine yok çok şükür”

İlçe merkezinde yaşananları da anlatan Öztürk sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sayın Vali’miz diğer tarafta Cumayeri bölgemizde. Oradan da bu tarafa geliş yok. Karşılıklı talimat ve bilgilendirmeyle yönettik durumu. Ama saat sabah 8-9 civarlarında ise Akçakoca Merkez’de derelerin taşmasıyla orada da sel meydana geldi. Can kaybı yine yok çok şükür. 13 vatandaşımız hastanede şuan selden etkilenmiş vaziyetteler ve tedavi altındalar. Yenici, Uğurlu- Esmahanım arasında 8-10 tane heyelan var. Onlara müdahale ediyoruz ekipler olarak. Esmahanım’da müdahale edilecek bir yol kalmamış.  Tamamen dere yolu götürdüğü için orada ulaşım kapalı. Ama muhtarımızdan devamlı telefonda bilgiler alıyoruz.”



“Askeri helikopterle vatandaşlarımızı kurtardık”

Kurtarma çalışmlarını detaylandıran Kaymakam Öztürk sözlerinin devamında şunları aktardı:

“Askeri helikopterle 17 vatandaşımızı en son kurtardık müdahale ettik. Çok büyük bir yağış felaket getirdi. Düzce’nin görülmesi lazım. Durum çok kötüydü. Saat 12 itibariyle yağışın kesileceği belirtiliyor hava durumunda. İnşallah ondan sonra hep birlikte maddi zararlarımız var, arı kovan kayıpları, birkaç ahırda kayıpların olduğu bilgisi geldi ama henüz elimizde bir rakam yok. Can güvenliğini öncelikli tuttuğumuz için güvenliği sağlamaya çalıştık. Çok şükür Uğurlu Köyü’nde can kaybı yok. Muhtarlarımızdan bize gelen bilgilere göre diğer köylerde de bir can kaybı yaşanmadı. Ama elbette yıkılan evler özellikle dere kenarında olan ahırlar evlerde hasarlar var.”



Sel ve heyelan felaketinin vurduğu Akçakoca ilçesinde çalışamaları olay yerinden takip eden ve yoğun çalışma sürdüren Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz, can kaybı yaşanmaması bizim için en sevindirici haber oldu dedi. Yaklaşık 50 milyon Tl'lik maddi hasar olduğunu belirten Yanmaz, merkezde bulunan bazı araçların denize sürüklendiğini de aktardı.  Çalışmalara tüm hızıyla ve çabalarıyla devam ettiklerini de konuşmasına ekledi. 





Haber: İ.İ.AYDOĞDU