FETÖ ile bağlantılı olduğu belirlenerek KHK ile kapatılan Düzceli Sanayici ve İşadamları Derneği (DÜSİAD) yönetici ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 27’si tutuklu 52 sanık bugün hakim karşısına çıktı. Düzce 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık yakınları ve avukatlar da hazır bulundu.

Duruşmada FETÖ’ye kaynak sağladığı gerekçesi ile kapatılan Celiloğlu A.Ş.’nin hissedarlarından İlhan Celiloğlu da ifade verdi. Celiloğlu, DÜSİAD Yönetim Kurulu’nda bulunması, sohbetlere gitmesi; burs ve zimmet adı altında örgüte maddi destek vermesi; yine örgüte destek için 2014 yılının Şubat ayında Bank Asya’ya 100 bin TL para yatırması; çocuklarını örgüte bağlantısı olduğu tespit edilen okullara göndermesi; Kimse Yok Mu Derneğine 10 bin TL destek sağlaması; aldığı fındıklara resmi evrak düzenlememesi; 12 Temmuz’da ailesini başka bir ile göndermesi; 15 Temmuz gecesi TRT spikeri darbe metnini okurken “İşte budur, bu kadar kolay” gibi sevindirici tepkiler vermesi ve darbeyi bildiği, ona göre tedbir aldığı suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Sanık Celiloğlu mahkemedeki savunmasında şu ifadelerde bulundu:

“Kandırılmışız”
“Devlet okullarında okudum. Dershanelerine gitmedim, burs almadım. Liseden sonra 2006 yılına kadar kendi şirketimde sigortalı olarak çalıştım. 2006 yılında babam şirketten bana ve kardeşlerime yüzde 33’e hisse verdi. Kendisine de yüzde 1 hisse kaldı. Ben örgüt üyesi değilim. Cemaate yakınlığım vardı ama suç ve terörle bağlantısını bilmem. Kandırılmışız. Devletimizin bu yapıyı terör örgütü ilan etmesinden sonra bildiğim her şeyi anlatmak benim boynumun borcudur.”

“DÜSİAD’ın cemaat derneği olduğunu bilmiyordum”
“Çocuğumu Yunus Güner’e gönderdim. Cemaat okulu olduğunu bilmiyordum. Okuldan memnun kaldım. Düzce’nin kalburüstü denilen kesimi de çocuklarının burada olduğunu gördüğümden tereddüt yaşamadım. Eyüp Çakır’la okulda veli olarak tanıştım. Beni 2007 yılında DÜSİAD’e davet etti ve derneği tanıttı. Ben de ticari ve sosyal olarak faydalanmak için üye oldum. Programlara gittim. Mısır gezisine katıldım. Dönemin milletvekilleri, içişleri bakanı, belediye başkanları ve işadamları vardı. Ben DÜSİAD’ın cemaat derneği olduğunu bilmiyordum.”

“İl abisi ile Endonezya’da tanıştım”
“Geziden sonra askere gittim.15 ay askerlik yaptım sonra DÜSİAD programlarına devam ettim.Benim hoşuma gidiyordu, sosyalleştiğimi hissediyordum.Devlet büyüklerimizle oluyordum.2010 yılı şubatta Endonezya gezisine gittik. Önce Singapur'a gidildi.Bir Türk Okulu ziyaret edildi, sonra Malezya'ya geçildi, oradan Endonezya'ya geçtik. orada Türk şehitliğini ziyaret ettik.Belediye Başkanı vardı. Sonraki gün Türk okulları ziyaret edildi. İlk cemaat okulunu Endonezya'nın Ace eyaletinde gördüm. Orada Türk bayrağımızın dalgalanması bizi duygulandırdı.Mart ayında DÜSİAD genel kurulu yapıldı. Bende yönetime girdim.2010 Mart'ında Bosna Hersek'e gittik. Vali de vardı.2012 yönetim kurulu ve işadamlarıyla Dubai’ye gittik burada tatil yaptık.Cemaate ait okul kurumu yoktu. Bunları DÜSİAD başkanı ve genel sekreter organize ediyordu.2010 yılında il abisi Salih Mesut'u Endonezya gezisinde tanıdım. Halit ve Hamdi'yi de sohbet hocaları olarak bilirim.”

“Fetullah Gülen’in çiftliğinde 3 gün kaldım”
“2013 yılının Ocak ayında İbrahim Çelik'in davetiyle Fetullah Gülen'i ziyarete gittik.Fetullah Gülen'in kaldığı çiftlikte üç gün kaldık.Kendisiyle birebir temasımız olmadı. Namazdan namaza görürdük.Çeşitli eyaletleri gezdik.”

“Bu yapıyla hükümet arasında sıkıntı çıkınca ayrıldım”
“15 Mayıs 2014'e kadar üyeliğim devam etti. Bu yapıyla hükümetin arasında olan sıkıntılardan dolayı ayrıldım.Ayrıldığıma dair dilekçemi verdim, belgemi aldım.2013 yılında genel kurul oldu. Düzce'deki STK'lar protokol mensupları ve vali de katıldı.”

“Gelirlerimiz yönetim kurulu üyelerinden 2-3 TL esnaflardan ve birde sponsorlardan derneğin geliri elde ediliyordu.”

“Sohbetlerde Fetullah Gülen’in sohbetleri izlettirilirdi”
“Dernek yönetim kuruluna 2010 yılında seçildiğimde örgütle bağlantısını anladım.Sohbetlere katılıyorduk.Sohbetlerde İbrahim Çelik, Eyüp Çakır, Murat Güner, Muzaffer Bülbül, Abdulkadir Karabacak oluyordu.Yurtlardaki toplu sohbetlere de katılırdım.İl abisi yada sohbet hocaları düzenlerdi.Sesi güzel öğrenciler Teravih namazı kıldırırdı.FETÖ'nün Samanyolu’nda çıkan sohbetleri izletilirdi.Telefonlar dışarıya bırakılırdı.Kurban burs toplantılarına çağırıldım.Bağışta yaptım.Hocalar gelirdi.Aile bireylerim adına nakit olarak kurban bedellerini verirdim.Kurban kesiminden sonra da yurt dışında kesilen kurbanların dağıtım görüntüleri izlettirilirdi. Sırtlarında Kimse Yok mu Derneğinin yelekleri olurdu.Yıl içerisinde çok sık kurban keserdim.”

“Davada farklı, kayyuma göre farklı borç görünüyor”
"Ramazanda öğrencilere iftar verirdim.Hocalara da gıda kolileri verirdim, onlar dağıtırdı. Diyanetten kayıtlı Kuran kurslarının kayıtlarını alırdım. Yetkililerini çağırır kaç öğrenci olduğunu sorar ona göre gıda depolarından gıda verirdim.Onlardan da makbuz alırdım. Davamızda Celiloğlu şirketinin 3 milyon TL borcu gözüküyor. Kayyuma göre ise 5 milyon 300 bin TL olarak gözüküyor."

“Bank Asya reddedemeyeceğim teklifte bulundu”
“Bank Asya Şube müdürü Bahtiyar Bey ile müşteri temsilcisi bir gün işyerime gelerek destek istedi.Karşılığında geri çeviremeyeceğimiz teklifte bulundu.Biz yüzde 3 kar marjı ile çalışıyoruz.Kredi kartına ise yüzde 1,5 komisyon ödüyoruz. Banka kredi kartında komisyon almayalım dediler. Bunun üzerine bende 4 aile bireyim üzerinden 100 er bin TL para yatırdım. Âmâ banka benden 500 bin TListemişti. Bankanın batma olayını sorduğumda bana dedikodu olduğunu söylediler. Şirket ortaklarım adına o şekilde parayı yatırdım. Banka zarar ettikten sonra anlaşmayı bozdum ve parayı geri çektim.”

“O dönemde Akbank'ta da 1 milyon dolar param vardı”
“Bayiliğini yaptığım Çaykur 5 milyonluk mal almamı istedi. Bunun için 1.5 milyonluk teminat mektubu istedi benden. Her bankanın mektubunu kabul etmez. Bende kabul ettikleri bankanın listesini istedim. Tüm bankalar 1.5 milyona 1.5 milyonluk teminat mektubu verirken Bank Asya 1 milyon karşılığında 1.5 milyonluk teminat mektubu vermeyi kabul etti. Aralık 2014 yılı sonra 5 milyonluk mal aldım. Bankaya 1 milyonu şirketlerim ailem ve yanımda çalışan Çiğdem adına yatırdım. Bank Asya ile çalışma sebebim tamamen ticari çıkarlarım doğrultusundadır. O dönemde Akbank'ta da 1 milyon dolar param vardı.”

“15 Temmuz gecesi gelinimizin abartması”
“15 Temmuz gecesi benim kardeşim burada o da savunmasını yapacaktır.Biz kötü bir dönem yaşıyoruz.Kardeşim yüzde 94 engelli cezaevindeydi.Çok sıkıntılı bir dönem geçirdi.Tahliye olduktan sonra eşi gözaltına alındı.Korkutmuşlar ve tarafıma suç olacak ifadeler vermiş.TRT spikeri darbe metnini okuduğu sırada sevindiğim Asiye tarafından uydurulmuş bir abartıdır.Biz 10 yıldır ailecek gelinimizin ruhsal sıkıntılarını yaşıyoruz.Psikolojisi bozuk olduğu için böyle bir ifade vermiştir. Dosyada böyle bir kayıt yoktur.”
“Burak eğitim de  -3 ay hissedar olarak gözüktüm.Ortak görünmemiİbrahim Çelik istedi.120 bin TL'lik hissem görüntü ama para vermedim.”

“’Yurt dışına çıkın’’ talimatı verildi”
“Cezaevi psikolojimi bozdu, ruh sağlığım bozuldu. Ortanca kızım içeri girdiğinden beri konuşmuyor. Tahliye ve Beraatımı istiyorum. Yurt dışına kaçan Eyüp Çakır ve İbrahim Çelik iş yapıyoruz diye gitti.Ama öyle bir talimat verildiğini duydum.”

Haber: Ö. YILMAZ