672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Olağanüstü Hal kapsamındaki kararname, kamu personeline ilişkin alınan tedbirleri içerdi. Söz konusu kararın, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nca, 15 Ağustos 2016 tarihinde kararlaştırıldığı kaydedildi.


Buna göre; terör örgütlerine veya devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı ve oluşumlarla ilişkisi ya da irtibatı olan çok sayıda kişi kamudaki görevlerinden çıkarıldı. Kamu kurumlarında çıkarılanlar arasında 7 bin 669 emniyet, 323 jandarma ve 2 Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ve 24 merkez valisi de yer aldı. Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayacağı, haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edileceği belirtilirken ayrıca kamu görevinden çıkarılanlar, büyükelçi, vali gibi unvanları ve müsteşar, kaymakam ve benzeri meslek adlarını ve sıfatlarını kullanamayacak ve bu unvan, sıfat ve meslek adlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamayacak.

Öte yandan 673 sayılı KHK ile de kendi istekleriyle emekli olan hakim ve savcılara mesleğe dönebilme imkanı geldi. Tekrar mesleğe dönmek isteyenler, 2 ay içinde başvuruda bulunmaları ve mesleğe kabulde aranan nitelikleri kaybetmemiş olmaları şartıyla tekrar mesleklerine dönebilecek.

Yine 673 sayılı KHK ile güvenlik çerçevesinde pasaportları iptal edilen kişilerin eşlerine ait pasaportlar da gerek görülmesi halinde İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilecek. Ayrıca kararnameye göre, OHAL'den önce yapılan iflas erteleme taleplerine olağanüstü hal süresince karar verilemeyecek.