Bağ-bahçe işlerinde kullanılan tarım makinesini yolcu taşıma aracına çevirenler yüzünden patpat kazalarının ardı arkası kesilmiyor.

Yasak olmasına karşılık Düzce'de karayollarında sık rastlanan patpatların karıştığı kazalar ağır bilançoyla sonuçlanıyor. Üstelik direksiyon başına çocuk yaşta kişilerin geçirilmesi durumun ne kadar ciddiye boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor.



16 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Son olarak Çavuşlar Mahallesi'nde meydana gelen kazada, Muhammet Ali. A. idaresindeki patpat bir anda sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu taklalar atarak yoldan çıkmış, yeşillik alana savrulan patpattaki sürücü Muhammet Ali A. ile Furkan A., Onur K., Nurullah Ç. (16) yaralanmıştı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Nurullah Ç. doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı. Bu acı kaza, patpatlara yönelik denetimlerin daha da sıklaştırılması gerektiğini gösterdi.



Kazaları önlemek için...

Öte yandan tarım işiyle uğraşan insanların işlerini kolaylaştırması, zamandan tasarruf yapmasını sağlayan patpat olarak tabir dilen çapa makinelerinin normal araçlarda bulunan yol tutuş özelliklerine, ağırlık dengeleme sistemine, ışık donanımına, emniyet tertibatlarına, fren tertibatına, savrulmayı önleyen sistem ve özelliklere sahip olmadığından, trafik kazasına karışma olasılığının çok yüksek olduğu biliniyor. Bu doğrultuda bu araçlarla anayollarda yük ve insan taşımacılığı yapılmaması can ve mal güvenliği için hayati önem taşıyor.


Haber: C. ÜSTÜNER