Düzce’de gönüllük esasına dayalı olarak arama-kurtarma alanında faaliyet gösteren derneklere ekipman desteği sağlandı.  

Kuzey Çevre Yolu üzerinde olan Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen ekipman dağıtım programına Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Kartal, Düzce Arama ve Kurtarma Derneği (DAKE) Başkanı Metin Gözütok, Ulusal Keşif Arama, Kurtarma ve Araştırma Derneği (UKSAR) Başkanı Emrah Canözü ve bu derneklere üye bir çok vatandaş katıldı.



Afetlere hazırlıklı olmanın ve bu gibi durumlarla mücadele edebilmenin önemine vurgu yapılan programda, gönüllü olarak bu eğitimlerin alınması ile toplum olarak hazırlıklı olabileceğimiz vurgulandı.

Gönüllü olarak bu hizmetleri sağlayan dernek ve kuruluşlara, afet anlarında çalışmalarını kolaylaştıracak ekipmanların dağıtımı yapılırken, konuşmalarda afete hazır Türkiye için, herkese ihtiyaç olduğu üzerinde duruldu.

Ayrıca Düzce’nin coğrafik konumu nedeniyle afetlere hazırlıklı olması gerektiğinin altı çizildi.



“Organize olmadan bu iş olmuyor”

Düzce’nin her zaman afetlere hazır olması gerektiğini ifade eden Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Organize olmadan bu iş olmuyor. Organize olmak için de önce sistemi bilmek ve eğitimini almak lazım. Donanımımızın tam olması lazım. Mantık ve beyin olarak hazır olmalıyız ki başarılı olabilelim. Bu anlamda sizlerin yaptıkları takdire şayan, yaptıklarınızı önemsiyor ve sizlere teşekkür ediyoruz. Kalbi ve beyni devamlı olarak bir çağrıya odaklanmış olan gönüllülerimizin sayısını arttırmak için de uğraşacağız.”



“Sadece afet esnasında değil”

Yaşadığımız ilin afet bölgesi olduğuna dikkat çeken Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Kartal şu şekilde konuştu:

“AFAD Başkanlığımız tarafından yürütülen, ‘Gönüllülük Projesi’ ile afet yönetiminin herhangi bir evresinde gönüllü olarak yer almak isteyen, gerçek ve tüzel kişilerin görev alanlarının belirlenmesi, eğitimlerle kapasitelerinin arttırılması ve eğitimlerin takip edilmesi hedeflenmektedir. AFAD Gönüllüleri sadece afet esnasında ihtiyaç duyulan arama kurtarma, yangın, sağlık gibi alanlarda değil; aynı zamanda afet öncesi ve sonrasında ihtiyaç duyulan eğitim, beslenme, psikososyal, barınma, bağış dağıtımı ve haberleşme gibi alanlarda yetiştirilerek afetin her evresinde çalışmasını sağlayacak ve toplum afetlere hazır hale gelecektir.”



“Tüm kurumlarla ortaklaşa çalışıyoruz”

1999 yılında yaşanan deprem felaketinden sonra gönüllüler tarafından kurulduklarını, önceleri Düzce Arama ve Kurtarma Eğitimleri Derneği olarak faaliyet gösterdiklerini belirten Düzce Arama ve Kurtarma Derneği (DAKE) Başkanı Metin Gözütok, şunları söyledi:

“Tüm kalbimizle, gönüllü olarak çıktığımız bu yolda, bizlerden desteğini esirgemeyen tüm kurumlara teşekkür ederiz. Derneğimiz 14 yıldır faaliyette ve tüm kurumlarla ortaklaşa çalışıyoruz. Her zaman ekipman ve malzeme konusunda desteklerini esirgemeyen devletimize, AFAD Müdürümüze ve İtfaiye Müdürümüze teşekkür ederim.”



“Amacımız halkımızı bilinçlendirmek”

2016 yılında Düzce merkezli olarak faaliyete geçtiklerini ve 45 üyeye ulaştıklarını söyleyen, Ulusal Keşif Arama, Kurtarma Ve Araştırma Derneği (UKSAR) Başkanı Emrah Canözü, şu ifadeleri kullandı:

“Gönüllülerden alınan aidatlar ve yardımlarla faaliyetlerini sürdüren derneğimiz, bu zaman diliminde bünyesine bir operasyon minibüsü eklemiştir. Şu anda tadilatı devam eden hizmet binamızda, şubat ayı itibari ile faaliyete geçecektir. Derneğimizin tek amacı halkımızı bilinçlendirmek ve afetlerle mücadele edebilecek ekipleri ilimize kazandırmaktır.”

Açıklamaların ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çekilerek program sonlandırıldı.


Haber: İ.İ.AYDOĞDU


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ