Allegion Emniyet ve Güvenlik Sistemleri Sanayi A.Ş., D-100 Karayolu üzerindeki Düzce fabrikasını kapattı. Türkiye'den çekilme kararı alan şirketin, yatırımını Polonya’ya taşıdığı öğrenildi.



İddiaya göre; bu sabah fabrikanın kapandığını öğrenen yüzlerce işçi soluğu fabrikanın önünde aldı. Fabrika yönetiminin, "Tüm haklarınızı vereceğiz" dediği ileri sürülen işçiler, bunun yazılı bir şekilde kendilerine tebliğ edilmesini ve herkese eşit muamele yapılmasını istedi. 



Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için fabrika önüne çevik kuvvet de dahil çok sayıda polis ve jandarma ekibi sevk edildi.



Öte yandan yatırımı sonlandırma gerekçesi ile işlerine son verilen işçilere farklı şekillerde toplu maaş ödeneceğini açıklayan yönetimin, tazminatı da içeren 4 ayrı paket sunduğu öğrenildi. Ancak herkesin aynı sayıda toplu maaş ödemesi alması gerektiğini savunan işçiler, farklı paketlere karşı çıktı.




Çevre illerden gelen takviye ekiplerle birlikte yaklaşık 300 kolluk kuvveti fabrika önünde güvenliği sağlamak için beklerken, şimdilik ortamın sakin olduğu görüldü.



“İşimizin sonlandırıldığını bize bildirdiler“

Yaşanan gelişme ardından açıklamada bulunan Türk Metal Sendikası Allegion Güvenlik Sistemleri İşyeri Sendika Baş Temsilcisi Ahmet Aşçı şunları söyledi:

‘‘24 Haziran 2019 itibariyle yaklaşık 2002 yılından beri sermayeli olarak devam eden şirketimizde, bugün itibariyle yabancı yetkililerin bildirisi doğrultusunda işimizin sonlandırıldığını bize bildirdiler. Bununla ilgili yasal süreçte ihbar süresiyle ilgili ya da sendikayla ön görüşme gibi herhangi bir şey yapılmadı. Bununla ilgili bugün genel merkezimizde bir toplantı yapıldı. Şimdi burada bireysel olarak kişilere birebir evrak imzalatılmak istendi. Biz bunları sendika olarak hiçbir şekilde imza atmamalarını söyledik. Şuan Türk Metal Sendikası Bolu Şube Başkanı‘mız Özgür Elçi gelecek ve gerekli açıklamayı yapacak. Hukuki süreci biz çalışanların burada bir kuruş daha fazla alabilmesi için ne gerekiyorsa onun mücadelesini hep beraber verip hukuki süreci sonlandıracağız.‘‘ 




“Tabii ki de kapatıp gidebilir“
 
Şirketin aldığı karar hakkında konuşan Aşçı, asıl sorunun yaklaşım olduğuna vurgu yaparak şu şekilde konuştu:
 
“Yabancı sermayeli bir şirket. Tabi ki de kapatıp gidebilir. Bizim buna söylediğimiz bir şey yok. Şirketin yaklaşımı ve diyaloglardaki eksikliği bizim sıkıntımız. Bu şirketin burada bir tane fabrikası var bizim Düzce’de 100 tane fabrikamız var. Onun için herkesi bir yerlere istihdam edeceğiz. En az mağduriyetle bu süreci atlatmasıyla ilgili sendika olarak üzerimize ne düşüyorsa yapacağız.“
 


“Ekstradan alınması gereken bir para var“
 
Hukuki süreç hakkında da bilgi paylaşan Sendika Baş Temsilcisi Ahmet Aşçı şu ifadelerde bulundu:
 
“İade davası açtığın zaman kanun bana 8 maaş gibi bir rakam uygun görüyor. Kapanan fabrikalarda da bu sıkıntı yaşandı. Ekstradan alınması gereken bir para var.  Burada kimse hukukun üstünde değil.“



 

Milletvekili Yılmaz işçileri ziyaret etti

Öte yandan İTO Kilit işçilerinin kapanma gerekçesiyle işsiz kaldığını öğrenerek soluğu fabrika önünde alan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şumları kaydetti:

“Düzce'mizde uzun yıllardır faaliyet gösteren ve birçok vatandaşımızın ekmek kapısı olan İTO Kilitin kapanma kararını üzüntü içinde öğrendim. Kapanmakta olan fabrikanın emekçileri ile bir araya geldim. Çözüm noktasında ilgili mercilerle görüştüm, sonuna kadar işin takipçisi olacağım.“


Haber: C.ÜSTÜNER
Görüntü: T.AKARSU