Vatandaşların rahatça soluklanacakları mekanlar olarak kentlere kazandırılan ancak Düzce'de ticari amaçla kullanıldıkları gerekçesiyle çokça eleştirilen parklar konusunda önemli bir karar alındı. İnönü ve Avni Akyol parklarına izinsiz şekilde keyfi yapılar ekleyen ve belirlenen alanların dışına çıkan işletme sahiplerine Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü göz yummadı.



Başkan Özlü göz yummadı


Bilindiği gibi hem İnönü hem de Avni Akyol parklarındaki neredeyse tüm alanlar paralı olarak hizmet veriyor. Bu duruma uzun süredir tepki gösteren vatandaşlar, parklarda yeniden bir düzenleme yapılmasını istiyordu. Beklenen hamle Başkan Özlü'den geldi.



Bakan olduğu dönemde de sık sık eleştirilen parklar sorununu hızla gündemine alan ve kurmaylarından gerekli incelemeleri yapmasını isteyen Özlü'nün talimatlarıyla konu İl İdare Kurulu Müdürlüğü'ne taşındı. Bu doğrultuda Vali Dr. Zülkif Dağlı'nın imzasıyla şehrin göbeğindeki iki parktaki kaçak yapıların yıkılması yönünde karar verildi.



775 sayılı Gecekondu Kanunu'na muhalefetten parklardaki usulsüz yapıların yıkılmasına ilişkin karar işletme sahiplerine tebliğ edildi. Çok sayıda polis ekibinin yanı sıra belediyenin tüm ekipleri ile hazır bulunduğu tahliye işlemine İnönü Parkı İşletmecisi Cahit Aydın karşı çıktı. Aydın avukatları gelene kadar hiçbir işlem yapılmamasını istedi. Parka gelen Aydın'ın avukatları Düzce belediye başkan yardımcıları ve infaz memuru ile görüştü. Bu görüşme sonrası Avukatı Okan Küçükakıncı ile basına açıklamalarda bulunan İşletmeci Cahit Aydın, şöyle konuştu:




Aydın: Ben burada hukuksuz bir şekilde işletmecilik yapmadım


"Şeriatın kestiği parmak acımaz. Mehmet Keleş’in zamanından beri işletmenin kavgası var. Biz bu zamana kadar sustuk, konuşmadık, "Arkadaşımızdır" dedik. Bu işletme halk yararına çalışan bir işletme. Burayı istemeyen güruh Düzce’de belli bir güruh. Bu işletmeyi kendi menfaatimiz dışında milletin bekası için de kullandık. İnşallah böyle devam edecek. Bu konuda sayın belediye başkanımızı ziyarete gittiğimde benimle görüşmedi. Tahliye süresi yok, tebligat yok. Bugün geldiler, bugün boşalttılar. Kimse küsmesin belediye kendi yapmış olduğu bir suçu valiliğe yıkmak için reysen tahliye yaptı.



Böyle bir kanun, hak yok. Valiliğin burada hiçbir kabahati yok. Bütün kabahat Faruk Özlü’nün şahsi kinidir, şahsi kaprisidir, şahsi kibiridir. Ben burada hukuksuz bir şekilde işletmecilik yapmadım,yapmam da. Mehmet Keleş'in zamanında başlayan sözleşmelerle meclis kararlarıyla ve kiramızı ödeyerek yapıldı. Benim belediyeye hiçbir borcum yok. Burada Amerikan firmaları çalışırken düşmanlık yaparken kendi belediyemin yapmış olduğu saldırı çok ağrıma gidiyor. Faruk Bey sizi Allah’a havale ediyorum. Bunun hesabını meşherde vereceksiniz. Bu iş, valiliğin bir işi değildir."




Aydın'ın Avukatı: Yargı yolu ile elde edilemeyen sonuç, valilik kararı ile elde edilmeye çalışılıyor

Aydın'ın Avukatı Okan Küçükakıncı müvekkiline 10 yıllığına kiralanan İnönü Parkı'nın kira süresi bitmeden usulsüz bir şekilde başkasına kiralandığını savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhale işleminin iptali için davayı açtık, yürütmenin durdurulması kararı aldık. Yargılama süreci devam ediyor, yürütmenin durdurulması kararı henüz mevcut. Ayrıca bölge adliye mahkemesinden kiracılık sıfatının devam ettiğine ilişkin mahkeme kararımız da var. Gelen ekibe bu kararı da bildirdik. Yargı yolu ile elde edilemeyen sonucu, valilik kararı ile elde edilmeye çalışılmaktadır. Gerekli hukuki bilgilendirmeyi yaptık, yargı yoluna başvuracağımızı bildirdik. Bundan sonraki süreçte zararımızın giderilmesi için ilgili mercilere başvuru yapacağız."


Tahliye kararı kapsamında ekipler, İnönü ve Avni Akyol parklarında bulunan kaçak binaların içerisindeki eşyaları müstecirlerin (işletmeci) bilgisi dahilinde kamyonlara doldurarak, yediemine götürdü. Güvenlik önemleri altında gerçekleştirilen tahliye işlemlerinin gece saatlerine kadar sürmesi bekleniyor.

Düzce Belediyesi'nden açıklama

Öte yandan Düzce Belediyesi'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada "İnönü ve Avni Akyol Parkı'nda bulunan yapıların, 775 sayılı Gecekondu Kanunu'na muhalefet gerekçesi ile 25 Nisan 2019 tarihinde tahliye işlemi ve yıkımı gerçekleştirilmektedir." bilgilendirmesi yapıldı.

Bilindiği gibi şehir içerisindeki parkların halka hizmet için değil ticari kaygıyla hizmet verdiği yönündeki eleştiriler nedeniyle Düzce eski Belediye Başkanı Dursun Ay parklara yeni bir düzenleme getirilmesi kararı almıştı. Bu doğrultuda parkları çevreleyen çitler sökülmüş ve geniş alana yayılan masalar kaldırılmıştı. Ancak işletme hakkını elinde bulunduran işletmeciler, mahkeme kararını gerekçe göstererek, parkları yine özel alana çevirmişti.

Haber: C.ÜSTÜNER