Uyuşturucu madde bağımlılığı, yeni bağımlılık türlerinin araştırılarak bağımlılığın nedenlerinin ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Toplantısı'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, bağımlılıkla mücadele konusunda sunum yaptı. Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede tedavi kadar, tedavi sonrasında kişinin sosyal hayata uyumunu sağlamanın ve yeniden uyuşturucuya başlamasını önlemenin de son derece önemli olduğunun altını çizen Bakan Kaya, bakanlık olarak bu konuda sosyal uyum çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

4 pilot sosyal uyum birimi hizmete açıldı
Bakan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sosyal uyum kapsamında İstanbul'da iki, Ankara ve Antalya'da birer olmak üzere 4 pilot sosyal uyum birimimizi hizmete açtık. Bu birimlerde, madde bağımlılığı tedavisi biten kişilerin toplumsal entegrasyonunun sağlanmasını hedefliyoruz. Söz konusu birimlerimizde kısa ve uzun süreli tedavilerini tamamlamış 18 yaş ve üstü uyuşturucu bağımlılarından gönüllü olan tüm bireylere gündüzlü olarak hizmet veriyoruz. Diğer yandan birimlerimizden faydalanan kişilerin boş vakitlerini geçirebilecekleri, iş ve uğraş terapilerinin yapılacağı mekanlar oluşturduk. Ayrıca faydalanıcıların kişisel gelişimine katkıda bulunacak seminerler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu birimlerimizi aşamalı olarak yaygınlaştıracağız.

2019'da 81 ilin tamamında hizmet verecek
2018 yılında 40 ilde 2019 yılında 81 ilin tamamında sosyal uyum birimlerimizi yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Bu kapsamda Yeşilay ile AMATEM bulunan bütün illerde sosyal uyum birimi açılması sürecini başlattık."

"BAHAR" modeli
Bakan Kaya, Uyuşturucuyla Mücadele Yüksek Kurulu kararıyla "Bağımlılık Tedavisi Hizmet Modeli (BAHAR)"nin hayata geçirilmesinin planlandığını aktararak, ilgili yönetmeliğin yayınlanması sonrasında bu konudaki çalışmaların başlayacağını söyledi. Bu modele göre; kişinin tıbbi tedavisinden sonra 6 aya kadar devam eden ve sosyal uyum programına katılmadan önce tamamlaması gereken rehabilitasyon süreçlerinin Sağlık Bakanlığı'nın sorumluluğunda yürütüleceğini dile getiren Bakan Kaya, "Bu rehabilitasyon programını da tamamlayan kişi toplumla yeniden bütünleştirilme çalışmalarının yürütüleceği ve bakanlığımıza bağlı faaliyet gösteren sosyal uyum birimlerine yönlendirilecektir. Bu uygulama hayata geçirildiğinde, mevcut sosyal uyum birimlerimizin çok daha etkin ve aktif hizmet vermesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Haber: C.ÜSTÜNER