15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan FETÖ/PDY Terör Örgütü soruşturması kapsamında açılan davanın duruşmaları devam ediyor. Kalkışmadan 1 gün sonra gözaltına alınan ve 3 gün gözaltında kaldıktan sonra tutuklanan Çilimli Eski İlçe Emniyet Amiri Başkomiser Efrahim Acaboğa, bugün yine hakim karşısındaydı. 

Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanığın yakınları ile avukatı hazır bulundu.  

"Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme" ve "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçlamalarıyla yargılandığı davanın duruşmasında, savunmasını yapan sanık Efrahim Acaboğa, darbe teşebbüsü gecesi ilgili olarak, "Gelen telefonun ardından ekip arkadaşımı aradım ve olaydan bahsettim. Normal günlerde takım elbise ile gittiğim görevime o akşam duruşumu göstermek için üniformamı giyerek gittim ve aradığım ekip arkadaşımın da aynı şekilde gelmesini istedim. Düzce merkezde ikamet ettiğimiz için kendi özel araçlarımızla ilçeye gittik. Karakola geçerken halkın meydanda toplandığını gördüm. İlçe karakoluna geçtiğimizde ise bir kargaşa olduğunu farkettim ve çalışma arkadaşlarımı toplayarak kargaşayı gidermek ve düzene sokmak için konuştum."

Mahkeme heyetinin karakoldaki silahları neden toplattığına ilişkin sorusu üzerine ise Acaboğa, "İlçe karakoluna gittiğimde bir polis memurunun elindeki makineli silah ile bir panik halinde "Geleni vuracağım, geleni vuracağım" dediğini duydum. Başka bir memurun elinde de makinalı silahı gördüm. Bu polis memuru atışlarda 5 metre önündeki hedefi vuramayan bir memur olduğundan bir problem olmasın diye silahları alıp dinlenme odasının yanındaki dolaba koydurdum. Silahlar istenildiği zaman kolayca ulaşılarak alınabilecek bir yerdeydi." dedi.

Acaboğa ayrıca karakolda bulunan ağır bir silah ile çelik yeleği de tecrübeli bir memura vererek kapıda nöbet tutmasını istediğini belirterek, "O gece arkadaşlarımı sakinleştirdim. Belediye başkan yardımcısı ve kaymakam ile birlikte bekledik. Görevimi en iyi şekilde yaptım. Arkadaşlarıma sadece emir komutanın bende olduğunu söyledim. Beni suçlu göstermeye çalışıyorlar. Bütün mal varlığıma el konuldu. Ailem geçimini sağlayamıyor.”

Sanığın savunmasını yaparken ara ara baktığı kağıdın dosyaya konulmak için istenmesi üzerine Acaboğa belgeyi temiz çekmeden vermek istemedi. 

Telefonunda örgütün gizli haberleşme programı "ByLock" kullandığının belirlendiğinin hatırlatılması üzerine ise tutuklu sanık Efrahim Acaboğa, “ByLock kullanmadım. Araştırılmasını istiyorum. Kim tarafından nasıl tespit edildi. Kimlerle yazışmışım? Mahkeme kararı var mı? Bu bilgiler adli bilişim uzmanları tarafından mı belirlenmiş? ByLock uygulaması App Store ve Google Play Store’dan indirilebiliyor mu? İndirilemiyorsa nasıl yükledim ve nasıl kullandım?” ifadelerini kullandı. 
Mahkeme heyeti başkanı sanığa “Başkalarını haklarına tecavüz ediyorsun” diyerek savunmasını bir an önce bitirmesini istedi ve avukatına dönüp, etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyip istemediğini sordu.

Sanık da bu soruya “Ben bu örgüte üye değilim ve pişman olacağım bir suç işlemedim” diye yanıt verdi.