Düzce'de yivsiz tüfek satışı ile bazı türlerdeki kesici aletlerin bulundurulmasını ve satışını yasaklandı. Düzce Valiliği, il sınırları içerisinde faaliyet gösteren ve satıcılık belgesi bulunan iş yerlerinde standartlara uygun olmayan, yivsiz tüfek satışının yasaklanmasına dair karar aldı. Aynı kararı çeşitli türlerdeki kesici aletler için de aldı.

Yivsiz tüfek, nişan tabancaları ve av bıçaklarının yapımı ilgili karar
Yivsiz av tüfeklerinin satışına ilişkin esaslar 2521 sayılı avda ve sporda kullanılan tüfekler, nişan tabancaları ve av bıçaklarının yapımı, alımı, satımı ve bulundurulmasına dair kanunda yayınlandı. Bu nedenle Düzce Valiliği’nin 18.04.2018 tarih ve 2018/01 sayılı kararı ile TS870 standardına aykırı olarak üretilerek satışa sunulan, yivsiz av tüfeği ile aksamlarının bulundurulmasının ve satışının önüne geçilmesi amacıyla verilen kararda şu bilgilere yer verildi.

“TS870 standardına aykırı olarak imal edilmiş yivsiz av tüfeğini elinde bulunduranlar 30 (Otuz) gün içerisinde üretildiği fabrikaya iade ederek TS 870 standardına uygun hale getirteceklerdir. Bunun mümkün olmaması halinde, yivsiz av tüfeği mülkiyeti kamuya geçirilmek üzere Kolluk birimine teslim edilecek ve teslim alan Kolluk birimi tarafından mülkiyeti kamuya geçirilecektir.”

Tüfek, tabanca ve bıçaklarla ilgili karar
6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçakları ile diğer aletler hakkında 4’üncü maddesinin birinci fıkrası ile 2521 sayılı avda ve sporda kullanılan tüfekler, nişan tabancaları ve av bıçaklarının yapımı, alımı, satımı ve bulundurulmasına dair kanununda ilişkin ise şu ifadelere yer verildi:

 “İmalatı ve satışa sunulan,  kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuzlu kama, boğma teli veya zincir muşta ile saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin dekoratif olarak dâhil satışının ve bulundurulmasının yasak olduğu, söz konusu aletlerin film, tiyatro gösterisi, askeri amaçlı vb. bir meslek ve sanatın icrasında kullanılacak olması durumunda üreticilerin kanun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 49.50. ve 51’inci maddelerine istinaden üretim izni alması gerekmektedir”

Bu bağlamda 18.04.2018 tarih ve 2018/02 sayılı kararı ile kararın yürürlüğe girmesine müteakip, kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçakları ile diğer aletler hakkında 4’üncü maddesinin birinci fıkrasındaki satışı ve üretimi yasak olan aletlerin bulunduranlar, 30 (Otuz) gün içerisinde, mülkiyetini kamuya geçirmek üzere kolluk birimine teslim edecek satışı ve üretimi yasak olan aletleri teslim alan kolluk birimi mülkiyetini kamuya geçirecektir.

Haber: Ö.YILMAZ