24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basını’nda sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü "Gazeteciler ve Basın Bayramı" olarak kutlanıyor.

'Modern dünyanın vazgeçilmez olgusudur'

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Düzce Belediye Başkanı bu yıl 111'inci kez kutlanan Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında basın organının demokrasinin en önemli gereklerinden biri olduğuna dikkat çekerek "Gazeteciler ve Basın Bayramı" ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Bugün vatandaşlarımızın doğru bilgiye ulaşma, öğrenme ve fikirlerini aktarabilme gücü, en temel hak ve modern dünyanın vazgeçilmez olgusudur. Kamu adına doğru bilgiyi araştırma, aktarma ve insanları aydınlatma görevini yürüten basın organları, demokratik hayatımızın gelişmesini sağlayan en önemli yapı taşıdır. 24 Temmuz, sansürün kaldırılması ve özgür basının işlemesini sağlayan önemli bir tarihtir. 111. yılında bu işe ömrünü adayan herkesin 'Gazeteciler ve Basın Bayramı' en içten dileklerimle kutluyorum" ifadelerini kullandı.

'DÜ olarak başarılı bir yıl geçirmelerini dileriz'

Bu önemli gün dolayısıyla Düzce Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yayımlanan kutlama mesajında şunlar kaydedildi:

“İnsanların bilgi edinme hakkının bir parçası olan haber alama özgürlüğünü sağlayabilmek için 24 Temmuz 1908 tarihinde, Türk Basınına sansür uygulanamayacağı bildirilmiştir. Gazetecilerin ve basın mensuplarının doğru ve tarafsız haber yapmalarının önünü açan bu gelişme ülkemizde 111 yıldan beri “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Kamuoyunu bilgilendirmeyi kendilerine vazife edinen basın çalışanları; toplumu ilgilendiren güncel olayları, gelişmeleri etkili ve hızlı bir şekilde kamuoyuna açıklamakla mükelleftir. İçinde bulunduğu durumu düşünmeden her zaman doğru bilgiye ulaşma çabası içerisinde olan değerli basın çalışanları; yaptıkları bu hizmetle ülkemizin demokrasi kültürünün gelişmesinde ve çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşılmasında önemli bir role sahiptir. Düzce Üniversitesi olarak; Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı 111 yılında, kamuoyunu aydınlatan ve gerektiğinde bu uğurda hayatını feda eden basın mensuplarımızın bayramını en içten dileklerimizle kutlar, sağlıklı ve başarılı bir yıl geçirmelerini dileriz.”

 
'Cefakarca, fedakarca çalışan tüm basın mensuplarının günü kutlu olsun'

Düzce İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı yayımladığı mesajla kutladı. Yılmaz mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Toplumun gözü, kulağı, sesi olan; vatandaşlarımızın haber alma hakları adına cefakarca, fedakarca çalışan tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı kutlu olsun.”



'Çalışmalarda başarılar dilerim'

AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısyla yayımladığı mesajında, 'İl Başkanı Mustafa Keskin Mesajında, ‘’Gelişmiş demokrasinin en önemli unsurlarından biri olan basın, halkın haber alma hakkını kullanmasını sağlayan ve insan haklarının önemli güvencelerinden biri olmaya her daim devam edecektir. Türk basını tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı, sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli ve tarafsız gazetecilik anlayışı içerisinde başarı ile yerine getirmiştir. Özgür ve toplum bilinci sorumluluğu taşıyarak yağmur çamur, kar kış demeden zor şartlar altında görevlerini ifa eden tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutlar, çalışmalarda başarılar dilerim.’’ ifadelerini kullandı


'Ülkemizde önemli bir yere sahip'

CHP İl Başkanı İlhan Duru gazetecilerin çektiği zorluklara dikkat çekerek 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan basının, halkı bilgilendirme, eğitme, kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri bulunuyor. Basın dünyasında çalışan ve emek veren gazetecilerin yağmurda, çamurda, sıcakta, soğukta, zaman zaman ise canını da tehlikeye atarak gerçekleştirdiği özverili çalışmaları sayesinde ülkemizde basın önemli bir konumda bulunuyor. Ülkemizin ve şehrimizin gelişimi, halkımızın bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basın sektörünün çok önemli katkıları bulunuyor. Tüm gazetecilerin ve basın mensuplarımızın mesleklerinde uzun yıllar sağlık ve esenlik içinde çalışmalarını diliyor ve bu önemli günü en içten dileklerimle kutluyorum.”

'Basın Bayramı’nı tebrik ediyorum'

Yeşilay Cemiyeti Düzce Şube Başkanı Ali Dilber'in Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda şu cümleleri kullandı:

"Doğru, tarafsız ve ilkeli yayınlarıyla, mesai mefhumu gözetmeksizin  milletimize hizmet eden yazılı ve görsel basın yayın  kuruluşlarında görev yapan tüm basın çalışanlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler Gününü, basından sansurün kaldırılması ve Basın Bayramı’nı tebrik ediyorum." 

Haber: H. DURNA