Düzce’nin en eski camilerinden olan, kerpiç ve ahşaptan inşa edilen Tarihi Orhangazi Cuma Camii’nin harabeye dönmüş hali yürekleri sızlatıyor. 1999 yılında yaşanan Büyük Marmara ve Düzce depremleriyle hasar alan camiinin restorasyonuna geçen 21 yıla rağmen halen başlanmadı.

Tarihi cami, Ozanlar Köyü Muhtarı Bülent Keser’in girişimiyle Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2010 yılında tarihi eser olarak tescillendi. Kültür mirası olarak nitelendirilen tarihi cami hakkında “ivedilikle restore edilmesi” hakkında rapor hazırlanmasına rağmen bugüne kadar hiçbir işlem uygulanmadı.

Geçen zamanda doğa olaylarından ve bakımsızlıktan caminin çatısı da çöktü. İçerisinde otların ve ağaçların büyüdüğü caminin camları ve duvarları da zamanla yıkılmaya başladı. Atıl vaziyetteki caminin madde bağımlısı gençlerin buluşma noktası haline gelmesi de köylüleri tedirgin etmeye başladı.

Kültür mirası tarihi caminin için göreve geldiği 2004 yılından beri mücadele eden Ozanlar Köyü Muhtarı Bülent Keser ve Cami Derneği Başkanı Dursun Çetin içler acısı görüntü ile ilgili Öncü haber mikrofonuna konuştu.

“TARİHİ BİR CAMİ OLDUĞU TESCİLLENDİ AMA…”

Ozanlar köyünün çok eski bir yerleşim alanı olduğunu belirten Muhtar Keser, “2004 yılından beri de muhtarlık yapıyorum. 1999 depreminde ağır hasar aldı camimiz. Biz muhtar olduktan sonra henüz buranın Anıtlar Kurulu’na tescili yapılmamıştı. Valilik eli ve Turizm İl Müdürlüğümüzün girişimleriyle başvurularımızı yaptık. Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan geldiler. Tarihi bir cami olduğunu tescillediler ama maalesef devamı gelmedi” dedi.

“ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI”

Bunun üzerine yılmadan mücadeleye devam ettiklerini söyleyen Keser, “Tekrar başvurularımızı yaptık. Hatta Düzce İl Özel İdaresine ve Düzce Valiliği’ne dosyamızı da ulaştırdık. Sonrasında Anıtlar Kurulu’na tekrar başvurduk ve onlar da tekrardan gelip kontrol ettiler, rölöve ve restorasyon için gerekli mercilere yazı da yazdılar. Ama gördüğünüz gibi son tablo bu. Camiinin 400 yılı aşkın bir tarihi olduğunu tescilledi. Tarihi bir eser olduğu için de kendimizin yaptırmamıza kesinlikle izin vermiyorlar. Orada da elimiz kolumuz bağlandı. Çok üzüntülüyüz. Tarihi bir camiyi yaptıramamanın üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi.

“TEHLİKE ARZ EDİYOR”

Şu anda caminin yarısının yıkılmış durumda olduğunu ve tehlike arz ettiğini belirten Keser,  “İnşallah birileri geç de olsa el atara. Bunu tüm köylü olarak gönülden istiyoruz. Son girişimimizi geçen yıl yaptık. Valilik’te Koruma Uygulama ve Denetim Büroları KUDEP’ten yaptırılabilme noktasında başvurumuzu yaptık” sözleriyle yetkililere seslendi.

“TARİHİ ARIYORLAR, BU CAMİ NEDEN YETİM KALDI?”

Cami Derneği Başkanı Dursun Çetin de birçok yere konu ile ilgili başvuru yaptıklarını belirterek, “Fakat her seferinde bizi başka yerlere yönlendirdiler. Kapılarımızı kapattılar. Geliyorlar bakıyorlar ondan sonra adım atılmıyor. Çok yere başvurduk Ankara, İzmit, Bursa. Bize yıkma izni de vermediler. Gördüğünüz gibi bu hali tehlike arz ediyor. İçeride bali içen çocuklar vardı. Biz köy halkı olarak da mağdur durumdayız. Cenazemiz olduğunda dışarıdan gelenler camiyi gördüğünde ‘bu camiyi neden yaptırmıyorlar’ diyorlar. Bize izin vermiyorlar verseler şadırvan yapacağız. Ya da devlet buna el atıp yapsın. Tarihi arıyorlar soruyorlar her yerde çok güzel. Bu cami Orhan Gazi döneminden kalma. Bu da tarihi bir şey. Neden yalnız ve yetim kaldı? Biz devletten elimizden tutulmasını istiyoruz. Bu cami bizim bildiğimiz kadarıyla 400 yılı aşkın bir cami. Hatta Orhan Gazi döneminden kalma bir mezar da var burada” ifadelerini kullandı.

HABER: Mehmet GÜNESEN

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI ANDROİD İÇİN: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tebilisim.android.oncuhaber

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI İOS (İPHONE) İÇİN: https://apps.apple.com/tr/app/%C3%B6nc%C3%BC-haber/id1080207561?l=tr