Ülkemizde okuma yazma bilmeyenlerin sayısını daha aşağıya çekmek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 5 Şubat 2018 tarihli 2018/4 Sayılı Genelgesi ile Okuryazarlık Seferberliği başlatılmıştı.

Seferberlik kapsamında okuma yazma bilmeyen vatandaşların I. Kademe Yetişkin Okuma Yazma Kursları’na katılmaları sağlanarak okuryazar hale getirilmesi ve ilkokul düzeyinde öğrenim görmelerini sağlayacak olan II. Kademe Yetişkin Okuma Yazma Kurslarına yönlendirilmesi amaçlanmıştı.

Düzce Valiliği tarafından açıklanan verilere göre seferberlik kapsamında ilimiz genelinde 628 okur yazarlık kursu açıldı ve bu kurslara 3 bin 953 kursiyer katılarak okur yazarlık belgesi almaya ha kazandı. Konuyla ilgili Düzce Valiliği’nce yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 ‘İlimizde okullarımız, Halk Eğitimi Merkezlerimiz,mahalle ve köy muhtarları tarafından alan taramaları ve tespit çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Düzce Belediyesi tarafından yapılan duyurularla ve İl Müftülüğü ‘nün koordinasyonunda Cuma Hutbeleri ile vaazlarda Okuryazarlık Seferberliği hakkında yapılan bilgilendirmelerle daha geniş kitlelere ulaşılmıştır. Bu durum başvuru sayısını olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca okullar tarafından okuma yazma bilmeyen öğrenci yakınlarına ulaşılarak bireylerin ikamet ettikleri yere en yakın okul, köy konağı, cami vb. yerlerde eğitim almaları için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirilmektedir. Mahalle muhtarlarına, okullara ya da bizzat Milli Eğitim Müdürlükleri ile Halk Eğitimi Merkezlerine yapılan başvurular Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerince planlamaya alınmakta bireylerin ikamet ettikleri yerler değerlendirilerek ulaşımın kolay sağlanabileceği yerlerde kurslar açılmaktadır. Ayrıca seçimlerde parmak izi kullanarak oy kullanan seçmene dönüş yapılarak okuma–yazma kurslarına katılmaları için gerekli çalışmalar yapılmıştır.’

İlimizde Okuryazarlık Seferberliği Kurslarına ilişkin sayısal veriler aşağıda belirtilmiştir.

Haber: S. AYAN