Öncü TV’nin ilgiyle takip edilen Kripto programı ‘koronavirüs’ gündemiyle ekranlara geldi. Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal ile Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu programda koronavirüse karşı Düzce’de alınan sağlık önlemleri ve hijyen tedbirleri aktarıldı. Canlı telefon bağlantıları ile belediye yetkililerinden yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler alınan programa konuk olan Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Cengiz Tuncer, Düzce Belediyesi’nin salgına karşı aldığı önlemleri anlattı.

“İnanın 7/24 çalışıyoruz”

Tüm Dünya’nın gündeminde şuan koronavirüs olduğunu belirten Tuncer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz de Düzce Belediyesi olarak ilk günden itibaren salgının önüne nasıl geçebiliriz, vatandaşlarımıza güvenli bir ortam nasıl sağlarız diye çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımıza nüfusun yoğun olarak kullandığı ortamlarda, otobüslerde ve okullarda ilaçlama yaparak başladık. Düzce merkezde bulunan 80 okulda, sınıflarda, koridorlarda, tuvaletlerde ve öğretmen odalarında ilaçlama yaptık. Ardından kendi belediye otobüslerimiz ve Düzce Üniversitesi’ne ait otobüsleri 3 günde bir periyodik bakımı yapılmak suretiyle dezenfekte çalışması yapıyoruz. Otobüs duraklarımızı dezenfekte ettik. Yoğun olarak kullanılan durakları ise günde birkaç defa dezenfekte ediyoruz. Camilerimizde dezenfekte işlemlerini başlattık. Merkezde bulanan camilerimizin ilaçlama işlemlerini yaptık. İnanın 7/24 çalışıyoruz. Yarından itibaren Düzce merkezdeki ana caddeleri dezenfekte maddeler ile temizleyeceğiz. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Bu sıkıntılı süreci hep beraber atlatacağız inşallah.”

“Belediyeye gelmeden internet üzerinden ödenebilirler”

Su kullanımı ve çeşitli kalemlerde alınan vergiler noktasında internet üzerinden ödeme çağrısı yapan Düzce Belediyesi’nin bir süre “askıya alma" kararı alıp almayacağı sorusuna Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Tuncer, şu yanıtı verdi:

“Bakan beyin talimatı var ödemeler ile ilgili. Belediyeye gelmeden internet üzerinden bunları ödenebiliyor. Belediyeye gelerek ödeme yapmak isteyen vatandaşlara “Buraya gelmenize gerek yok internet üzerinden ödeme yapabilirsiniz” diyoruz. Askıya alma konusunda henüz bir bilgim yok.”

“Su kesintisi gibi bir şey olamayacak ama…”

“Su faturasını ödemediği için belediyeye borcu olan vatandaşların ikametlerinde su kesintisi yapıldığı bilinirken, hijyenin daha önem kazandığı şu günlerde yine kesinti yapıyor musunuz?” sorusunu Tuncer, şöyle cevapladı:

“Su kesintisi gibi bir şey olamayacak ama faiz konusunda mali hizmetlerin konusu olduğu için bir şey diyemiyorum. Su kesintisi ile ilgili Bakan beyin talimatı var kesinti yapmayacağız. Vatandaşlarımız bir sıkıntı yaşamayacak. Bu konu ile ilgili içleri rahat olabilir.”

“Vali başkanlığında toplantı yapıldı”

Beyin cerrahı olarak Düzce’de alınan sağlık önlemlerini değerlendiren Tuncer, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün (17 Mart) Valilik’te Vali beyin katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdik. İl Sağlık Müdürü, Emniyet, Jandarma herkes bu toplantıda vardı. Bu konu orada da gündeme geldi. Daha önceki grip salgınlarında ölen kişiler koronavirüsten ölenlerden daha fazlaydı. Ama bu karşılaştığımız virüs diğer virüslerden çok farklı. Bu virüs toplumda daha çok ileri yaştaki insanları etkiliyor. Zaten ileri yaştaki insanlarda solunum sıkıntısı olduğu için bu virüs ile beraber ölümcül etkilere yol açıyor. Bu kadar hızlı yayılması da ürkütücü bir tablo. Şuan salgın tüm Avrupa’yı sarmış durumda.”

“Kolonya kullanmak yararlıdır”

Yeni koronavirüsün yapısını değiştirebilen bir yapı olduğuna dikkat çeken Tuncer, şunları kaydetti: “Bu diğer virüslerde karşılaştığımız bir şey değil. Bu da ayrı bir tedirginlik yaratıyor. Ama önlemimiz almak lazım. Bize bir şey olmaz demek yanlıştır. Tedbirlerimizi almamız gerekir.  Herkes bireysel tedbirlerini almalıdır. Zaten bizim Avrupa’dan en büyük farkımız el yıkama alışkanlığımız. Avrupalılar’da el yıkama sabun kullanma alışkanlığı yok. Onlar daha çok ıslak mendil ve tuvalet kağıdı kullanıyor. Bizim toplum olarak en büyük avantajımız bu. Bunu biraz daha arttırmamız gerekir. Kolonya kullanmak yararlıdır.”

“Maskeleri böyle uzun süre değil de sık sık değiştirerek kullanmakta fayda var”

Başkan Yardımcısı Tuncer, uzmanları ikiye bölen maske takma konusunda ise şu görüşlere yer verdi:

“Uzmanların bu konu ile ilgili açıklaması var. Maskeler kullanılmaya başladıktan sonra nemleniyor. Nemlenme virüsün daha kolay üremesine neden oluyor. Maskeleri böyle uzun süre değil de sık sık değiştirerek kullanmakta fayda var. Mesela maskeyi cebinize koydunuz veya masanın üzerine koydunuz ve sonra geri taktınız bu çok daha tehlikeli bir durum. Maske ile uzun süre yolculuk yapmak doğru değil. Maske kullananların sık sık maskesini değiştirmesi gerekiyor.”