Düzce AFAD yetkilileri, “Afetlere Hazırlık Yılı” kapsamında Aralık ayı teması olarak belirlenen Afetlerde Bina Güvenliği bilincini oluşturmak amacıyla Düzce genelinde ziyaretlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Öncü Medya’yı ziyaret eden Düzce AFAD yetkilileri, bina güvenliği konusunda çalışanları bilgilendirdi.  
 
Öncü Haber mikrofonuna konuşan Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Kartal, aralık ayı temasının bina güvenliği olduğunu belirterek binalarda alınması gereken önlemleri anlattı.
 




HER AY FARKLI BİR TEMA
Her ay farklı bir tema uyguladıklarını belirten Ali Kartal şunları söyledi: “Ağustos 2019 itibari ile İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, bu yılı “Afetlere Hazırlık Yılı” ilan etti. Bu kapsamda her ay farklı bir tema ile halkımızın karşısına çıkıyoruz.  Otobüsleri kamuya açık alanları ve devlet dairelerinin girişlerini bu temaların posterleri ile süslüyoruz. Eylül ayı temamız Afet ve Acil Durum Çantası Hazırlamaydı. Okullarda çok üzerinde durduk bu tema ile ilgili. Afet ve Acil Durum Koordinasyon Toplantısında Valimiz Dr. Zülkif Dağlı ile beraber bir afet ve acil durum çantası hazırladık.”
 




KASIM AYI TEMASI “TOPLANMA ALANLARI”
Toplanma alanlarına e-devlet sistemi üzerinden bakılabildiğini belirten Kartal şöyle konuştu: “Kasım ayında ki temamız ise toplanma alanlarıydı.  Düzce’de 164 tane toplanma alanımız var. Her vatandaşımız  E-Devlet üzerinden girip bakabilir. E-Devlet sisteminde şuan toplanma alanları gösteriliyor. Herkes girip bakabilir. Şuan için mesela Anıtpark Meydanı bir toplanma alanıdır. Merkezde ki birkaç mahallenin toplanma alanıdır. Acil bir durum olduğunda Anıtpark meydanında ailemiz ile nerede buluşacağız. Hangi ağacın altında veya heykelin sağında mı solunda mı ? İşte bunların hepsinin kişiler tarafından belirlenmesi lazım. Bunları önceden planlarsak afet anında iletişim kesileceği için panik yaşamamış oluruz.”





ARALIK AYI TEMASI "BİNA GÜVENLİĞİ"
Bu ayın teması olan “Bina Güvenliği” konusunda bilgilendirme yapıldığını belirten Ali Kartal şunları ifade etti: “Bu ayki temamız ise bina güvenliği. Düzce 99 depreminden sonra ciddi bir yapılanma sürecine girdi. Pek çok riskli yapı 99 depremde yıkılarak can kayıpları yaşandı. Yapılarımız ile ilgili sıkıntılar var. Vatandaşlarımızın binaları için risk tespitlerini yaptırmalarını öneriyoruz. Düzce merkezde orta hasarlı binalar var.  Deprem anında evimizde veya dükkanımızda alacağımız küçük önlemler ile hayatlarımızı kurtarırız. Devrilebilecek eşyaları kapı önünden kaldırmamız gerekir. Bununla ilgili devlet hastanesinde bir çalışmamız oldu.”
 




“120 bin öğrenciye eğitim verdik”
Okullarda binlerce öğrenciye eğitim verildiğini açıklayan Kartal şunlar söyledi: “2009 yılından itibaren yaptığımız çalışmalar ile okullarda 120 bin kişiye ulaştık.  120 bin öğrenciye  konferans, çök kapan tutun hareketi ve deprem simülasyonu aracı ile eğitim verdik. Okullar ile ilgili çalışmalarımız çok büyük. Ama halka ulaşamıyoruz. 10-15 kişiye ulaşabiliyoruz. Halkımızı AFAD’a gelip eğitim almaya çağırıyoruz. Bir telefon ile eğitimlere gidiyoruz. Yeter ki bizden talep edilsin biz her türlü eğitimi vermeye hazırız. Sadece afet sonrası değil afet öncesi de çalışmalarımıza devam ediyoruz.”