Yaşanan ve sel ve heyelanın ardından beklenen açıklama yapıldı ve Düzce “Afet Bölgesi” ilan edildi.

Yarların sarılmasında önemli bir etken olan açıklamanın ardından birçok vatandaş ise bu gelişmenin kapsamını ve neden gecikmeli olarak açıklandığını merak etmeye başladı.

İnsanlara zarar veren ve ciddi hasara yol açan su baskını, toprak kayması, deprem, yangın gibi olayların sonucunda ağır can ve mal kaybının görüldüğü ya da görülme riskinin çok yüksek olduğu bölgelere afet bölgesi denilmektedir.

7269 sayılı kanun kapsamında, doğal afetlerin neden olduğu hasarlara karşı alınacak tedbirleri yasal olarak düzenlenir.

Afet bölgelerinin ilanında ise afetin gücü ve genişliği, can ve mal kayıpları, altyapı hasarları ve bölgenin ekonomik açıdan aldığı zararlar gibi sonuçlar değerlendirilmektedir.

Afete uğramış ya da uğrayabilecek bölgenin büyüklüğü, hasar gören bina sayısı, hasarlı binaların genel hayat üzerindeki sosyal ve ekonomik etkisi, hayat düzenindeki aksaklıklar ve kamuoyu tepkisi gibi çeşitli unsurlar göz önüne alınarak uygulanacak temel kurallar İmar ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanmış yönetmelik ile belirlenmektedir.

Afetin meydana gelmesi halinde uygulanması gereken acil önlemlerin alınmasında yetki sahibi valiyken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı teknisyenlerince belirlenen bölgenin afet bölgesi olarak ilanı, Başkanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılmaktadır.

Haber: C. ÜSTÜNER