Sempozyum programına; 26. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Tuncer, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, davetli konuşmacılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“Klasik edebiyatın anlaşılma metodolojisinin en önemli temsilcilerinden biri”

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Türk Edebiyatı’nın değerli şair ve yazarlar yetiştirerek onların eserleriyle dünya edebiyatına katkıda bulunduğunu ifade etti. Bu önemli edebi şahsiyetlerden birinin de Prof. Dr. Halûk İpekten olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan Genç, Türk Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin Fuzuli’yi, Nefi’yi ve Baki’yi O’ndan öğrendiğini sözlerine ekledi. Klasik edebiyatın anlaşılma ve anlamlandırma metodolojisinin en önemli temsilcilerinden birinin Prof. Dr. Halûk İpekten olduğuna işaret eden Prof. Dr. Genç, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün Düzce Üniversitesi’nde açılmasında emekleri olan Kurucu Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’na, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a ve sempozyuma katkı sunanlara teşekkür etti.


“Bizi biz yapan önemli özelliklere sahip”


Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Suriye’nin kuzeyinde başlatılan Barış Pınarı Harekatı’nda Türk Silahlı Kuvvetlerimize zaferler dileyerek sözlerine başladı. Klasik Edebiyatın bizi biz yapan önemli özelliklere sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, sempozyumun ortak değerlerimizi ve kültürümüzü geleceğe taşımaya vesile olmasını temenni etti.

“Dünyada iz bıraktı”


Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar yaptığı konuşmada, Prof. Dr. Halûk İpekten’i anma etkinliğinde bir arada oldukları için memnuniyet duyduğunu söyledi. Sempozyumun; Klasik Edebiyatın ve eski Türk Edebiyatı’nın gerçek anlamda anlaşılması ve hissedilmesine ve bu değerleri gelecek nesillere aktarılmasına büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Rektör Çakar, Prof. Dr. Halûk İpekten gibi dünyada iz bırakmanın önemli olduğunu belirterek programın geleceğe ışık tutması temennisinde bulundu.

 
“Türk biyografi geleneğine büyük katkılar sundu”

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen 26. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, kendisinin Prof. Dr. Halûk İpekten’in üniversitede öğrencisi olduğunu ifade ederek, O’nun Düzce Üniversitesi’nde anılmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Halûk İpekten’in hayatından kesitler sunan Prof. Dr. Mustafa İsen, değerli şahsiyetin hayatının, prensipler üzerine kurulu olduğunu söyleyerek eserleri ve yaşamıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Halûk İpekten’in Türk biyografi geleneğine büyük katkılar sunduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa İsen, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Protokol konuşmalarının sonrasında sempozyumun açılış oturumuna geçildi. Başkanlığını Prof. Dr. Mustafa İsen’in yaptığı oturumda; Prof. Dr. Halûk İpekten’in oğlu Deniz İpekten, Prof. Dr. Metin Akkuş, Prof. Dr. Rıdvan Canım ve Prof. Dr. Çetin Derdiyok birer sunum gerçekleştirdi.
Açılış oturumunun sonrasında, Atatürk Eğitim ve Kültür Merkezi’ndeki farklı salonlarda, alanında uzman konukların katıldığı oturumlarda, Klasik Türk Edebiyatının Ses ve Anlam Dünyası konusuyla ilgili birçok başlıkta sunumlar gerçekleştirildi.
 “Klasik Türk Edebiyatının Ses ve Anlam Dünyası Sempozyumu”, bugün gerçekleştirilecek oturumların ardından sona erecek.