Kıyafet, şeker, tatlı alışverişini Arefe gününe bırakan vatandaşlar Merkez’de yoğunluk oluşturdu. Alışveriş merkezi, Kızılay Meydanı ve Spor Sokak çevrelerinde alışveriş yapan vatandaşlar kameralarımıza yansıdı.



Önceki senelere göre bu sene satışların düşük olmasından yakınan Düzce Esnafı şikayetçi. Vatandaşlara mikrofon uzattığımızda ise aldığımız cevap ‘Para yok’ oldu.
Kızılay esnaflarından Gökhan Kul satışların yoğun olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Ramazan Bayramı'na göre biraz daha durgunuz. Tabii buda Ramazan Bayramı'nın etkisi herkes ihtiyacını aldı. Kurban Bayramı'nda artık et yiyeceğiz. Elimizden geldiği kadar müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çok durgun değil ama Ramazan Bayramı'yla kıyaslama yaparsak durgun oluyor tabii ki. İkinci bir bayram olduğu için herkes ihtiyacını karşılamış oluyor.”



Kızılay esnafı olan ve geçen seneye göre satışların hayli düşük olduğunu belirttiği konuşmasında şu ifadelerde bulundu:

“İşler bozuk.10 liraya penye satıyorum kimse almıyor. Ramazan Bayramı'nda biraz daha iyiydi. Sıkıntının sebeplerinden birisi ise fındık sezonunun gelmesi. Toptancılar gelecek ama onlara verecek param yok.”

Mikrofonumuza konuşan Mehmet Şahan şu ifadelerde bulundu:

“Pek tadı yok şuan da vatandaşın. Fındık mevsimi olduğu için. Fiyatlar normal, ihtiyaçlarımı aldım şuanda dolanıyorum şeker almak için.”



Arefe gününde bayram alışverişine yapmak üzere çarşıda bulunan İslam Uygun şöyle konuştu:

“Bayram alışverişimin hepsini tamamlayamadım çünkü maddi imkanlarımız yetersiz geliyor. Sadece ben değil ülke olarak maddi bir sıkıntıdayız. Fiyatlar çok pahalı. Geçen sene de çok pahalıydı ama önceki senelerde bu kadar pahalı değildi daha uyguna alabiliyorduk. Eski yoğunluk mevcut değil caddede adım atacak yer olmazdı eskiden. Herkesin sağlıklı ve güzel bayram geçirmesini diliyorum.”

Bayramlık alışverişinde karşılaştığımız Nedim Kaya ise “Bir alıcı olarak fiyatlar bana uygun geldi. Pantolon alacağım bende onun için geziyorum ve fiyatları çok pahalı bulmadım. Eskiden daha kalabalıktı şuanda öyle bir kalabalık yok sokaklar boş biraz daha sakin. Vatandaşın alım gücüde yok. Ramazan Bayramı'nda aldı şuanda okulda başlayacak ve alım gücü yetersiz geliyor.” dedi.



Annesi ve babasıyla bayram alışverişini tamamlayan Elif Eslem’den iyi bayramlar mesajı geldi…

“Bayramlıklarımı aldım. Pahalı değildi. Annem aldı. Herkese iyi bayramlar.”



Bayram öncesi sokağa tezgahını kurarak el emeği ürünlerini satışa çıkaran Düzceli genç, “Bileklikler yapıyorum incik boncuk satıyorum evden getirdiğim kavanozları mumları satıyorum. Dün satmaya başlamıştım bugünde güzel gidiyor. Kendi imkanlarımla hazırlıyorum ve satış yapıyorum. Herkesin Kurban Bayramı kutlu olsun.” dedi.

Haber: H. DURNA
Görüntü: C.A. KUŞ