Av sezonunun açılmasıyla birlikte Karadeniz’in önemli balık limanlarından birisi olan Akçakoca limanına gelen balıklar Düzce’de balık tezgahlarında da yerini almaya başladı.  Av sezonuyla birlikte palamuttun denizlerde az olması tezgâhlara da yansıdı ve palamuttun tanesi 8,5 liradan reyonlara  yerini aldı .

Av sezonunun açılması ile birlikte uygun fiyatıyla göz dolduran hamsi sofların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.



“Denizde palamut yok”

Havaların sıcak olmasının palamuttu da etkilediğini söyleyen balık tezgahtarı Ercan Şevki Şu ifadeleri kullandı :



“Bizim aldığımız duyumlara göre bu sene denizde palamut yok. Hamsi ,istavrit , barbun , mezgit olan balıklarda  hava sıcaklığının fazla olduğunu söylüyorlar reisler. Birde deniz komutanlığının lamba avcılığı yasağı olduğu için fazla balık çıkmıyor. Ama  havaların soğumasıyla beraber ve ayın 15'inde lamba avcılığı serbest olacak sonra hareketli bir sezon geçireceğimizi umuyorum ince balıklar açısından . Palamut bu sene rüya oldu deniz sıcaklığından dolayı havyarını Akçakoca kıyılarına dökmedi.”

“Palamuttun olmaması kültür balıklarını etkiler”

İnce balık olduğu zaman kimsenin önünde duramadığını ifade eden Şevki şunları söyledi :

“Palamuttun olmaması sadece kültür balıklarını etkiler,  ince balıklar olduğu zaman onun önünde kimse duramaz. Balık fiyatlarının yüksek olmasını tetikleyen şeyler işletme maliyetlerinin yüksek olması.”



“Hamsi 10 liraya zor düşer “

Balık kurunda fiyatların devamlı değiştiğini söyleyen şevki şunları belirtti :

"Hamsinin fiyatı ne olur bana sorarsanız hamsi 10 liraya zor düşer ve 15 lira aralarında olur. Mazgirt’in fiyatı bu gün böyleyse yarın havalar estiğinde yukarıya çıkar , balık işi günlük iştir zaten.Dün mesela 20 liraya hamsi sattık ama bu gün 20 liraya hamsi aldık 25 liraya hamsi satıyoruz. Her gün değişiyor balık kuru."

Av sezonundan önce fiyatların pahalı olduğunu da belirten Şevki şunları dedi:

“Av sezonundan önce fiyatlar daha pahalıydı. İstavrit 35- 40 liraya kadar çıktı. Sardalya 20 liradan aşağıya düşmedi. Hamsi 30 liradan aşağıya hiç düşmedi.”



“Balıkta en çok hamsi tercih ediliyor”

Sofraların vazgeçilmezinin hamsi olduğunu ifade eden Ercan Şevki şunları belirtti :

"En çok palamut ve hamsi ama bu gün bir ton balık satıyorsak 800 kilosu hamsidir. Onun peşinden istavrit gelir. Önümüzdeki ayın 15’den sonra çinokopçuluk başlar. Yüzde 80 bu milletin yediği balık hamsi, palamut. Tezgahın Mercedes’i hamsi."

 

Güncel Balık fiyatları ise şu şekilde :

Palamut 8,5 TL

Sardalya 15 TL

Somon 35 TL

Hamsi 25 TL

Çupra 20 TL

İstavrit 20  TL

Levrek 20 TL
 
Haber : C.A.KUŞ
Görüntü : T.AKARSU