Hukuki Araştırmalar Derneği Düzce Şubesi Başkanı Avukat Arabulucu Ali Dilber, Yargı Reform Paketi’yle ilgili yazılı bir mesaj yayımladı. Dilber mesajında, yargı paketinin ülkemiz için çok kıymetli ve çok önemli bir adım olduğunu vurguladı. Paketin bir an önce kanunlaşmasını beklediklerinin altını çizen Avukat Arabulucu Ali Dilber, TBMM’nin yeni yasama yılında ilk gündemlerinden birinin yargı reform paketinin olduğunu söyledi.

Pakette yargıda erişilebilirliği, yargıya olan güveni arttıracak bir çok düzenlemenin olduğunun altını çizen HUDER Düzce Şube Başkanı Av.Arb.Ali Dilber, mesajının devamında şu ifadelerde bulundu:
“Düşünce ve ifade özgürlüğünü genişletmeye yönelik yapılacak değişikliklerin bu düzenlemenin en önemli maddeleri arasındadır. Demokrasinin güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin genişletilmesi hedefi ile çalışılmış, Yargı bağımsızlığı ve şeffaflığının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu yargı paketi Hazırlık süreci Adalet Bakanlığı çatısı altında tüm uygulayıcıların, hukuk fakültelerinin, yüksek mahkemelerin, Barolar Birliğinin ve Baroların etkili katılımları ile yürütülmüş bir tasarıdır. Böyle bir uzlaşı ve değerlendirme ortamından sonra Adli Yıl Açılışı'nda, adli yıl açılışının mekanını bahane ederek bir tartışma ortamı oluşturulmuştur. Devletimiz tartışmasız bir bütündür.”

Mevcut hükümet sisteminin yasama, yürütme ve yargının birbirinden tamamen bağımsız olduğunu söyleyen Av. Arb. Ali Dilber, şöyle devam etti:

“Mevcut hükümet sistemimiz yasama, yürütme ve yargının birbirinden tamamen bağımsız olduğu, tam kuvvetler ayrılığı sistemidir. Bu bağlamda Adli Yıl Açılışı'nın gerçekleştiği mekan üzerinden kuvvetler ayrılığı tartışması açmanın yanlışlığı ortadadır. Bazı barolar fikir söyleme aşamasından çıkmış, Barolar Birliği Başkanı'nı 'Bizim söylediğimizi yapmazsan o görevde duramazsın' yaklaşımına varacak şekilde tahakküm altına almaya girişmiştir. Bu baskıdır, tehdittir. Adli Yıl Açılışı'na katılan Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na gösterilen tehditvari, ölçüsüz yaklaşım doğru bulmuyor ve kınıyorum.”

HABER: M. KADAŞ