Öncü TV’nin merakla takip edilen programı “Kitabın Ortasından”ın bu haftaki  konuğu Düzce TSO Meclis Başkanı Ahmet Dertli oldu. Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu programında çarpıcı açıklamalar yapan Dertli, Düzce’de kapanan fabrikalar, YHT konusunda TSO’nun çalışmaları ve  Düzce TSO’nun 2023 hedefleri hakkında konuşan Başkan Dertli, “Düzce’nin gelişmesi için çok çalışıyoruz” dedi.




“Düzce silah ve ağır sanayide çok ilerideydi”
Düzce TSO öncülüğünde gerçekleşen sanayi çalışmaları hakkında açıklamalar yapan Dertli şunları söyledi: “Bundan yaklaşık 50 yıl önce birçok ortaklık kuruldu başarısızlıkla sonuçlandı. Sermayeleri haksız yere el değiştirmiş. Dedemin de ortak olduğu bir şirket vardı. Dedem de bu durumdan mağdur olmuştu. Bir şirket kuralım ortağımda holding olsun dedik. Örnek holdinglerin yapılarını inceledik. Torku holding bize yakın olan kuruluş. Yurt dışındaki çok ortaklı şirketleri de inceledik. Holdingde hisse guruplarını A,B,C olarak ayırdık. Hissedarlar ticaret sanayi odası, ticaret borsası, organize sanayi bölgesi, düzce teknoparkla, Akçakoca ticaret ve sanayi odasının A gurubu hissedarları olup sembolik bir bedel var. Birde B gurubu hissedarları var. Sermaye koyan kişiler bunların ismi nama yazılır. C gurubumda buradaki hisseleri Düzceli ve bölge halkına verilmesi ihtiyaç olursa uygulanacak bir durum. Vergi finansman gibi güç ve sermayelerin birleşmesiyle oluşur. Düzce silah ve ağır sanayide çok ilerideydi artık bunlardan bahsedemiyoruz. Çoğulda kapatmak zorunda kaldı. Bizim ağaç konusunda liderliğimizin devam etmesi gerekmekteydi ama olmadı.11 kişilik yönetim kurulu kurumların önereceği adaylarından oluşacak 5 kişide B gurubundan oluşacak. Bir araya gelindiğinde sadece kurumlar değil herkes bir araya gelirse daha güçlü olabiliriz. Sadece düzce ve bölge değil ulusal bir şekilde olması gerekmektedir. Bu holding için 50,60 kişiyle görüşme yaptık herkes olumlu ve bunu biran önce olmasını istiyoruz. Mecliste gündeme getirip hızlandıracağız.”
 
 
 


“Devam etmesi için elimizden geleni yaptık.”
Düzce’de kapanan firmalar için ne gibi çalışmalar yapıldığı sorusuna  Dertli şöyle cevap verdi: “İşsizlik yüksek bir rakamlarda. İlimizde iki tane firma kapandı. Birincisi İTO kilit fabrikası. Devam etmesiyle elimizden geleni yaptık. Avrupa açısından yapmış oldukları karardan dolayı kapandı. Bu konuda bizim de yapacağımız bir şey kalmadı. Tekstil firması vardı. Sendikaların fabrikaları rahatsız edici çalışmaların olması. Venüs de taş ören çalışan bulamadığı için mecburen şehrimizi terk etti. Dolar ve Euro’nun dalgalanmasını tekstil firmalarını da çok büyük etkiledi. Bunların haricinde kapanan başka yok ama ekonomik olarak küçülmeye gitmekte.”

“Düzce’nin depremden kalkınması için gelen firma olduğunu sanmıyorum”
TSO’nun Düzce’de yatırımcılara ne kadar sahip çıkıyor sorusuna Dertli şunları söyledi: “Düzce depremi olduktan sonra birçok iş yeri yıkıldı. Hükûmetin bir çok çıkarmış olduğu teşviklerle düzce de organize sanayi bölgeleri kuruldu. Birçok firma geldi. Yeni yatırımcılar geldi. Düzce’nin depremden kalkınması için gelen firma olduğunu sanmıyorum. Uluslararası pazarda rekabet edebilmek için bu tür teklifleri kullanmaları gerekmekte.”



“Aralarındaki tartışmayı pek hakim değilim”
Fahri Çakır ve Ertan Taşlı’nın tartışmaları TSO yönetimini nasıl etkilediği konusunda açıklamalar yapan Ahmet Dertli şunlar kaydetti: “Aralarındaki tartışmayı pek hakim değilim ama kamuoyundan duyduğumuz kadarıyla yönetimle alakalı konulardı ben onların Düzce’ye kar getirdiğini değil daha çok insanların gözünde ticaret ve sanayi odasının insanların nezdinde düşürdüğünü kanaatindeyim şu haklıdır bu haklıdır diye söylemek istemiyorum. Bunlar bir arada toplanarak konuşulup tartışılacak şeyler ama devamlı kamuoyu önünde tartışıldı. Açık seçik konuşuldu. Eksik bulduğumuz şeyleri bizde bir araya gelerek konuşup tartışarak çözüm arayışına giderek kendi aramızda çözüm buluyoruz.”
 
“Haklı taleplerimizi de yerine getiriyorlar”
TSO’nun canlanması için diğer kurum ve kuruluşlardan  bilgi alışverişinde bulunuluyor mu sorusuna Dertli şöyle cevap verdi: Sivil toplum kuruluşu değil kamu kuruluşunda değil. Kanunda verilmiş olan işler. 357 tane oda ve borsa ile birlikte esnaf ve sanayi çalışanlarının dertlerini ve sıkıntılarını TOBB ’ye taşımak. Kara yolu taşıma yönetmeliğinde manuel olan takozların değiştirilmesi. Ups ile ilgili taşımacılıkta olan sıkıntıların 2023’e kadar ertelenmesi gibi bu düzenlemelerin hepsi haksız rekabetlerin ortadan kaldırılması için uygulanan çalışmalar. Ticaret ve sanayi odası olarak bizde bu sıkıntıları dile getiriyoruz. Haklı taleplerimizi de yerine getiriyorlar. Çözümler bulmaya çalışıyoruz. Çevre ile ilgili cezalar çok ağır. Kimsenin çevreye zarar vermemesi için elimizden geleni yapıyoruz.
 



“Belediyemiz bu konuda profesyonel bir şirketten hizmet aldı”
Düzce Belediyesi’nin toplu taşıma ihaleleri hakkında konuşan Ahmet Dertli şunları belirtti: “Belediyenin yapmış olduğu son ihale belediye bizden yazılı bir çözüm istemedi ama Tuncay bey ile olan konuşmalarımda ben bilmiyorum. Belediyemiz bu konuda profesyonel bir şirketten hizmet aldı. Eski belediye yönetiminde özeleştirildi. Sıkıntılar yaşandı. Belediye satın almak zorunda kaldı. Düzce’deki minibüsçüler odamızla yapmış olduğumuz konuşmalarda en çok mağduriyeti onlar yaşamakta. Vatandaşlarımızda bu konuda sıkıntılar yaşamakta. Belediye yapmış olduğu çalışmaları iyi anlamaktaki insanların farklı veya yanlış anlaşılmalar olmaması gerekmektedir.”
 
 
 “Bu tesisler yaklaşık 5000 insan çalıştırmakta”
Düzce’de nitelikli ve kalifiye elaman yeterlimi sorusu üzerine Ahmet Dertli şunları kaydetti: “Daha önce düzce de olamayan kuruluşlar ile ilgili tesisler kurduk. Bu tesisler yaklaşık 5000 insan çalıştırmakta. Çok genç ve dinamik bir üniversitemiz var. Talepleri ne ise kısa sürede hemen eğitimler veriyoruz. Meslek yüksek okullarında bölüm açıp eğitim bile verebiliriz. Mesleki açıdan eğitim almış  eleman konusundan sıkıntı yaslayacaklarını düşünmüyorum. Bu konuda en iyi il olduğunu söyleyebilirim.”
 



“Çalışmalara katkı sağlamak istiyoruz”
Yüksek Hızlı Tren konusunda TSO ne gibi faaliyetler sürdürüyor sorusuna Dertli şunları söyledi: “Düzce Üniversitesi’nde Teknoloji Fakültesi dekanımız Prof. Dr. Ayhan Şamandar Bey’in bir çalışması var bizde onun çalışmasına katkı sağlamak istiyoruz. Bu anlamda onlarla Ayhan Hoca ve çalıştığı hocalarla bir beraberliğimiz var. Hızlı Tren’de iki tane güzargah var açıklanmış olan bir tanesi Gerede, Bolu, Düzce, Sakarya ondan sonraki zaten paralel bir hat. Bir de arka taraftan Beypazarı, Nallıhan, Akyazı üzerinden giden bir hat var. Bu hızlı tren benim bildiğim yük treni değil yolcu treni bu yüzden nüfus yoğunluğunun yoğun olduğu yerden geçmesi lazım diye düşünüyorum. Tabi Sayın bakanımız bir açıklama yaptı yaklaşık 3 yıl önce bu konu gündeme geldiği zaman ulaştırma bakanlığındaki yetkililerle yaptığı görüşmede şuanda bizim bu Gerede, Bolu, Düzce güzergahının mümkün olmadığını söylemişler kendilerine aktarmışlar. Fakat şuanda Sayın Milletvekilimiz Ayşe Hanım ve Ayhan Hocamızın bakanlık nezdinde yapmış oldukları girişimlerde bakanlık yetkilileri teknik uzmanlar bu konuyu tekrar değerlendireceklerini söylemişler.”
 



“Düzce’nin zayıf ve güçlü yönleriyle ilgili swot analizi yaptık”
Düzce’de yerel sanayinin önünü açacak neler yaptınız veya ne yapılmasını ön görüyorsunuz sorusuna Dertli şöyle cevap verdi:  “Bunları tabi 2000 yılında da ben o zaman TSO’da bulunuyordum o zaman da söyledik insanlara raporlar yazdık, kitaplar dağıttık dikkate alınmadı şimdi tekrar göreve geldikten sonra Düzce’nin zayıf ve güçlü yönleriyle ilgili swot analizi yaptık yani insanların bir araya gelmesi lazım atıl kapasiteleri birleştirmeleri lazım gereksiz yatırıma girmemek lazım uygun teknolojiyi kullanmak lazım. İnsan Kaynağı çok önemlidir insan kaynağına erişimde Düzce TSO, İşkur, Üniversite gibi kurumlarla beraber çalışmak lazım burada teşviklere ve kredilere ulaşırken ihtiyacınız olan nokta atışıyla hangi kredi uygunsa onu almak lazım. Bunları yapan insan  başını alır ve global bir firma olur. Gelmeyenler biraz sıkıntı yaşayabilir diye düşünüyorum.”
 
“2 milyar doların üzerinde bir ihracat yapan il haline geleceğiz”
2023’te Düzce Ticaret Sanayi Odası’nın hedefleri konusunda açıklama yaban Dertli şunları söyledi: Önce bizim bir seçimimiz daha var biz o zaman yönetimde olur muyuz olmaz mıyız onlar adına bir şey söyleyemem ama ön gürümü söyleyebilirim. Düzce Çilimli, Gümüşova ve Akçakoca’daki sanayii bölgelerini doldurduktan sonra yaklaşık 2 milyar doların üzerinde bir ihracat yapan il haline geleceğiz. Düzce sanayisinin gelişmesi için büyük firmalara ihtiyaç var Sayın Bakanımızı buradan anmak istiyorum bu fikrine katılıyorum gerçekten Düzce’de büyük sanayici diyeceğimiz insan yok gibi ama bir araya gelip büyük sanayiciden daha fazla büyük olabilecek insanlar var sadece bu insanların bir araya gelmesi önemli olan.”



“Çalışmalarını çok yakından izliyorum”
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapan Dertli şunları kaydetti: “Çalışmalarını çok yakından izliyorum kendisi uzun süre bürokratlık ve bakanlık yaptığı için genellikle planlı projeli ve uzmanlarıyla birlikte çalışmış. Bu konuda insan kaynağı gerçekten Türkiye’nin en önde gelen insanlarıyla çalışmış ama yerel yönetimler aynı şekilde değil Sayın Başkanımızın o konuda biraz zorluk çektiğini düşünüyorum. Burada da oradaki kültürü getirmek istiyor. Çok doğru bir mantık.”
 
Recep Tayyip Erdoğan: Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekten Ortadoğu’da Asya’da ve Avrupa’da çok üst düzey bir lider olduğunu kanıtladı artık. Kendisini dünya lideri olarak görüyorum.
Devlet Bahçeli: Gerçekten milletini seven, milliyetçi bir insan olduğunu düşünüyorum   
Ahmet Davutoğlu:  Türkiye’nin bir dönem başarısız olduğunu düşünüyorum. Kendisi yeni bir siyasi parti kurdu zaman gösterecek kendisinin başarısını ama Sayın Cumhurbaşkanı gibi uluslararası bir lider olacağını düşünmüyorum.
Muhammet Fatih Erbakan: Kendisini çok tanımıyorum rahmetli babasını tanıyorum bizim çocukluğumuzda da çok güzel sempatik güzel üslubuyla konuşan ikna edici bir liderdi.
Faruk Özlü: Türkiye’nin savunma sanayisi geliyor gerçekten savunma sanayinin çağ atladığı dönemlerde oradaki karar mekanizmasının içinde bulunan çoğu projede imzası olan üs düzey yönetici
Zülkif Dağlı: Düzce’de uyum içerisinde çalışıyor özellikle bizle TSO ile diğer konularla da uyum içerisinde çalışıyor. Düzce’de taş üstüne taş koyma adetini görüyorum kendisini takdir ediyorum
Mehmet Keleş: Şimdiki bakanımızın tam aksine kısa zamanda hızlı çok işler yapmış kendisine görev edinmiş bir insan olarak görüyorum.
Birol Şahin:  Bugünkü taze açıklamasından sonra pek bir şey söyleyemeyeceğim kendisinin kamuoyunda bu söylenen kadar açık bir şekilde amacı olacağını ve oraya geleceğini hesapladığını düşünmüyorum o islami bir kuralları hatırlatmak istemiş ama açıklama yaparken de kastını aşmış ben o konuda üzüldüğünü düşünüyorum. Ama talihsiz bir açıklama başarılı olmuş bir sporcularımız var bunları takdir etmek gerekir tabi ki Müslüman bir ülkeyiz bir takım giyim kuşamlar var fakat herkes istediğini giyer çok da müdahil olmamak lazım.
Sadullah Ünsal: Baskıyla değil müzakere ile konuşulacak diye aklıma geliyor.
Ahmet Dertli: Ben de her şeyi konuşarak çözüleceği tarafındayım baskıyla değil defalarca konuşmak da gerekse konuşmak lazım.