Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, İstanbul’a içme suyu kaynağı sağlaması konusunda uzun yıllardır gündemi meşgul eden ve nihai sonuca erişemeyen Melen Havzası konusunda önemli bir adım attı. Melen havzasında eksik olan alt yapı ve yatırımların 300 bin nüfusu barındıran alanda büyük dezavantaj olduğuna her fırsatta dikkat çeken Başkan Özlü, konuyu çözüme kavuşturmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den talepte bulundu.

Konu hakkında bir açıklama yapan Başkan Özlü, ilk olarak 2009 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile içme suyu havzası ilan edilen ve yüzde 80’i Düzce’nin sınırları içinde bulunan Melen Havzası’nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin uzun yıllar çalışması ile hakkında belirlenen Özel Hükümler çerçevesinde kalkınması gerektiğine vurgu yaptı.

“Kısıtlamalar İSKİ’nin yatırımlarından sonra yürürlüğe girmelidir”

Toplamı 2 bin 317 kilometrekare olan Melen Havzası’nın Özel Hükümleri, yürürlüğe girdiği anda tüm Türkiye’deki içme suyu havzaları için uygulanan kısıtlamalar, Düzce’nin de büyük bölümünde alt yapı, imar, yatırım ve girişim konularını yakından ilgilendirecek. Konunun önemine dikkat çeken Başkan Dr. Faruk Özlü Melen çevresinde yaşayan 300 bin nüfusun alt yapı sistemlerini yapması gereken İSKİ’nin sorumluluklarına atıfta bulunarak şunları söyledi: “Özel hükümlerin oluşturulması sürecinde Düzce’deki kurumlarımızla çeşitli toplantı ve görüşmeler yapılmıştır. Ancak kurumlarımızın görüşleri ve itirazları tek tek açıklanmış olmasına rağmen Özel Hükümlere yansıtılmamıştır. Bunun sonucu olarak Düzce ili yerleşim bölgelerine uygulanması çok büyük ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlar doğuracak kısıtlamalar getirilmiştir. Kuşkusuz çevre ve suyun koruması hepimizin ortak sorumluluğudur ancak Türkiye’deki içme suyu havzalarının birçoğunun çevresinde çok yerleşim olmaması ile birlikte Düzce’de bu durum farklılık göstermektedir. Söz konusu Melen Havzası alanında yaklaşık 300 bin nüfus ve ekonomik yaşamın neredeyse tamamı yer almaktadır. Bu çerçevede Melen Özel Hükümleri’ne ilişkin kısıtlamaların İSKİ tarafından öncelikle yapılması gereken işlerin tamamlanmasından sonra yürürlüğe girmesi büyük önem taşımaktadır.”

“Yatırımcıyı etkileyecek kısıtlamalar muhatapları ile yeniden görüşülsün”

Melen Havzası’nda ülke ekonomisine katkı sağlayan çok fazla girişimci olduğuna da dikkat çeken Başkan Özlü; “Resmi havza genişliği 2 bin 317 km olan Melen Havzası’nın yüzde 80’i Düzce’mizin sınırları içinde yer almaktadır. Bu alanın doğallığını bozmadan, bölgede bulunan girişimcilerimizin ve vatandaşlarımızın da talepleri doğrultusunda havzayı kapsayan Özel Hükümlerin yeniden görüşülerek karara bağlanması hem ilimiz hem de içme suyu havzalarının daha iyi korunması açısından çok önemlidir.” dedi.