Belediyedeki kötü gidişata seyirci kalmadı

Göreve gelir gelmez yaptığı incelemeler sonucunda Düzce Belediyesi'nde adeta har vurup harman savrulduğunu tespit ederek, kemer sıkma uygulamalarını devreye sokan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, bin 200 belediye çalışanını da verim açısından mercek altına aldı. Bir çok birimde şişik kadro olduğunu tespit eden Özlü, yıllardır gereksiz şekilde alınan işçiler nedeniyle her ay belediyeye milyonlarca liralık yük bindirildiğini gördü. Bu duruma kayıtsız kalmayan Başkan Özlü, önce gereksiz yere mesai ve fazla ödemelerle yükseltilen maaşlara 'dur' dedi.

Çalışanların verimini mercek altına aldı

Ardından kurmaylarına çalışanların görevleri ve performanslarına yönelik inceleme yapılması talimatını verdi. Başkan'ın talimatıyla belediyedeki her birimin röntgenini çeken üst yönetim bunu bir rapor halinde Özlü'nün önüne sundu. Bu doğrultuda müdürlüklerde gereksiz yere bulundurulan, performansı düşük bulunan ya da iş yapmadan mesai saatini dolduran tüm çalışanlar için revizyon düğmesine basıldı.

Her ay 2.5 milyon TL şişik kadro yükü

Birim müdürlerinden alınan performans değerlendirme brifingi sonucu yerleri değişen yüzlerce işçi gibi belediyede ihtiyaç olmadığı halde işe alınan sayıları 400'ü bulan çalışanlar yüzünden Düzce Belediyesi'ne her ay 2-2.5 milyon TL maaş ve sigorta yükü biniyor.

Her gelen doldurmuş!

Geçmiş yönetimlerin hatır-gönül ya da seçim vaadi gibi nedenlerle belediyeye doldurduğu iddia edilen şişik kadro nedeniyle zaten borç kıskacında olan Düzce Belediyesi'nin kötü giden mali tablosunun daha da kötüleştiği ileri sürüldü. Dursun Ay'ın başkan olduğu dönemde maaşları bile gününde ödeyemeyen Düzce Belediyesi'nin o günlerde aday olan Dr. Faruk Özlü'nün girişimleriyle işçilerine maaş dağıttığı biliniyor.

Yüksek giderler ödemeyi güçleştiriyor

Yine şu günlerde memurlar ve sözleşmeli işçiler gününde maaşını alırken, taşerondan kadroya geçen personelin 3 gündür hesaplarına para yatmadığı öğrenildi. Her ay yaklaşık 5 milyon TL maaş ve sigorta gideri olan Düzce Belediyesi'ni mali disiplin tedbirleri ile ayağa kaldırmak için gece-gündüz kurmayları ile çalışan Özlü'nün gereksiz ödemeler musluğunu yapacağı uygulamalarla tamamen kapatmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Maaşlar 20 Mayıs'ta ödenecek

20 Mayıs Pazartesi günü maaşını alamayan yüzlerce işçiye gereken ödemenin yapılacağı bilgisi edinilirken, daha önce ayın 1'i ile 5'i arasında maaş alan taşeron kadronun memurlar gibi ayın 15'ine endekslenen maaş gününde de değişiklik yapılacağı öğrenildi.

Maaş ödemeleri de düzene sokulacak

Buna göre artık kadrolu olan taşeronlara maaşları olması gerektiği gibi ayın 1'i ile 5'i arasında yatacak.

Öte yandan Başkan Özlü'nün sorunu kökten çözecek mali hamleleri uygulamaya koymasının ardından maaşlarda gecikme gibi durumun yaşanmayacağı konuşuluyor.

Haber: C. ÜSTÜNER